Mark Rutte heeft een afspraak ingepland met de gele hesjes. Dat bevestigt de RVD. Vijf vertegenwoordigers van de gele hesjes gaan op 7 mei met de premier in gesprek. Ingeborg Westerhoff is één van hen: "Wij zullen de afspraak niet annuleren."

Op de avond van de verkiezingen voor de Provinciale Staten refereerde Rutte aan een ontmoeting op straat met de gele hesjes tijdens de campagne in Roermond. "Op een gegeven moment kwamen er 50 gele hesjes op ons af. De dame die dat groepje leidde, komt binnenkort langs", zei de premier.

Rutte over ontmoeting Gele Hesjes

Geen achterkamertjespolitiek

"We gaan eens praten en kijken waar de zorgen zitten", zegt Rutte. "We kunnen van alles vinden van die gele hesjes, maar in ieder geval hebben ze een opvatting en blijven ze niet in hun stoel zitten."

De gele hesjes gaan in op de uitnodiging van Rutte. Het is nog onzeker waar de afspraak precies zal plaatsvinden. Ook is nog onduidelijk welke onderwerpen aan bod zullen komen. De gele hesjes hebben gevraagd of er pers bij mag zijn. Daarop hebben zij nog geen reactie gekregen. Volgens Ingeborg Westerhoff willen zij ieder geval dat er gefilmd kan worden. "We doen niet aan achterkamertjespolitiek."

Lees ook

In gesprek

Politiek commentator Joost Vullings snapt dat Rutte na de enorme verkiezingsoverwinning afgelopen week van Forum voor Democratie het gesprek met ontevreden burgers opzoekt. "Een groep mensen zegt niet gehoord te worden. Hoe kun je die tegemoet komen als premier? Je kunt proberen de onrust weg te nemen door in gesprek te gaan."

Wel is het lastig te voorspellen wat dit gesprek zal opleveren. "Het is een diverse groep, met diverse klachten en diverse wensen", zegt Vullings. "Het zal voor deze afvaardiging lastig zijn om zich op te werpen als vertegenwoordiging van alle gele hesjes."

info

De gele hesjes startte als een online beweging in de lente van 2018. In november startten talloze demonstraties in Frankrijk, sinds afgelopen december wordt er ook in op verschillende plekken in Nederland gedemonstreerd. De demonstranten zijn om uiteenlopende redenen ontevreden. De klachten gaan vaak over vaste lasten of het immigratiebeleid, maar veel sympathisanten zeggen bestuurlijk transparantie te missen.

Bij de demonstratie in december werd op verschillende plaatsen in Nederland door zo'n 600 mensen gedemonstreerd. In Nederland verliepen de acties tot nu toe rustig, in tegenstelling tot de demonstratie in Frankrijk, waar al weken lang demonstraties uitlopen op gewelddadigheden tussen politie en demonstranten.

Franse voorloper

De Franse president Emmanuel Macron ging eerder ook in gesprek met de gele hesjes. Macron organiseerde het 'Grote Nationale Debat' om de onvrede van de demonstranten te kanaliseren. Hier konden Franse burgers hun ongenoegen uiten en verbeteringen aandragen.

De Franse president ging ook in debat met burgemeesters, besloot de ecotaks op brandstof in 2019 niet te verhogen en trok 10 miljard euro uit voor verbetering van koopkracht. Hierna steeg zijn populariteit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.