In Charkov wacht een team van 40 Nederlandse marechaussees en experts op hun vertrek naar de ramplek. Verslaggever Bram de Waal is de Oost-Oekraïense stad en doet verslag.

De marechaussees zijn nog niet vertrokken naar het rampgebied. De OVSE zou hierover onderhandelen met de separatisten, die het gebied controleren. Het is onduidelijk wanneer ze naar het rampgebied kunnen. Een groep medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) werd vandaag door separatisten tegengehouden. Het gebied zou volgens de rebllen te onveilig zijn op dit moment. 

Ongewapend

De ongewapende marechaussees zijn gisteren vertrokken naar Oekraïne. Premier Rutte gaf gisteren in een Kamerdebat over de nasleep van de vliegramp toe dat er risico's kleven aan de missie. Of er ook een bewapende missie komt is onduidelijk. Hier zou mogelijk later dit weekend meer over bekend worden.

In EenVandaag een verslag van Bram de Waal uit Charkov, hoofd van het forensisch coördinatiecentrum. In de studio spreken we met generaal-majoor der mariniers b.d Kees Homan.

Kijk hieronder een item van gisteren terug over het sturen van de marechaussees.