“Eigenlijk is het dankzij Trump dat er een internationale beweging is ontstaan die zich inzet voor het zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen.” constateert kunstenares Airco Caravan fijntjes. Het is misschien de Amerikaanse president die de hulp aan International Planned Parenthood Federation (IPPF) stopzet, maar het is politica Liliane Ploumen die in recordtijd het gat dat hierdoor valt weet te dichten. Het levert haar de Machiavelli-prijs op.

“Lilianne Ploumen is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet,” aldus de jury van de Machiavelliprijs, de Nederlandse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een politicus of organisatie die ‘een markante bijdrage heeft geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers’.

Heldin van de Amerikaanse vrouwenbeweging

En markant is de bijdrage van de oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking.  Als Ploumen ziet dat Donald Trump een streep zet door de jaarlijkse overheidsbijdrage aan de IPPF beseft ze dat er iets moet gebeuren. “Op weg naar kantoor bedacht ik iets te moeten bedenken en ben dat meteen met mijn staf op het ministerie gaan bespreken. Mijn internationale netwerk kwam natuurlijk van pas. We moesten de enorme gevolgen compenseren voor de organisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden helpen met gezinsplanning, voorlichting  en abortus.”

Ze zet de organisatie SheDecides op en begint een campagne om internationale steun te verwerven. In nog geen zes weken tijd zet ze een wereldwijde beweging op gang die bijna 400 miljoen euro euro bij elkaar brengt. Hiermee wordt Ploumen het boegbeeld van het Europese verzet tegen Trump en de heldin van de Amerikaanse vrouwenbeweging.

Hulp uit Nederland

In eigen land krijgt SheDecides steun van de huidige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag; de Nederlandse overheid stelt 29 miljoen euro beschikbaar. En ze krijgt zelfs complimenten uit onverdachte hoek. Lector International Relations en criticaster van ontwikkelingshulp aan Afrika Arend Jan Boekestijn staat sympathiek tegenover de actie: “Heel slim en goed van Liliane. Wie kan daar tegen zijn, behalve misschien de ChristenUnie en de SGP. Het is goed besteed geld.”

‘Met het geld van SheDecides alles weer op poten zetten’

De gevolgen van het stopzetten van de hulp laten zich direct voelen, vertelt de Keniaanse Nelly Munyasia: “Wij ondervonden de gevolgen van het dichtdraaien van de kraan door Trump meteen al. Er werken nu al veel minder medewerkers, er kunnen geen veilige abortussen worden uitgevoerd en geen voorbehoedsmiddelen verstrekt worden. Het geven van voorlichting is ook een probleem. We zullen met het geld van SheDecides  alles weer op poten kunnen zetten, meer vrouwen en meisjes bereiken en zo moedersterfte verminderen omdat veilige abortus mogelijk is.“

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.