Het was de ultieme ontmoeting tussen de grootste popsterren uit de 20e eeuw: The Beatles die op bezoek kwamen bij Elvis Presley. Volgens de mythe die in de loop der jaren ontstond, zou er in Elvis' huis een legendarische jamsessie zijn gehouden.

Het is vandaag precies 55 jaar geleden dat de 5 allergrootste popmuzikanten van die tijd samen kwamen. Bij die ontmoeting zouden ze spontaan muziek hebben gemaakt. En dat spreekt tot de verbeelding. Even aangenomen dat die jamsessie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, dan is het volgens singer-songrwriter en Elvis-fan Lucky Fonz III nog maar de vraag of het echt wat heeft opgeleverd. "Als er 5 genieën in een kamer zijn, dan betekent het niet dat er iets geniaals uit komt."

Starstruck

Het verhaal is als volgt: In het grootste geheim regelden de managers van Elvis Presley en The Beatles een ontmoeting. De Beatles hadden net Amerika veroverd en Elvis was bezig met het maken van films. In de pers werd intussen hun vermeende rivaliteit breed uitgemeten.

Eenmaal binnen konden The Beatles, toch zo'n beetje de grootste sterren van hun tijd, nauwelijks meer uit hun woorden komen, zo starstruck waren ze in de nabijheid van The King. Alleen John Lennon zou wat bijdehante vragen hebben gesteld. Paul Mc Cartney was later naar eigen zeggen vooral onder de indruk van de afstandsbediening van Elvis, zoiets had hij nog nooit eerder gezien.

Paul Mc Cartney over zijn ontmoeting met Elvis Presley

Bandrecorder

Na een nogal ongemakkelijke stilte zou Elvis volgens zijn latere vrouw Priscilla simpelweg een bas gitaar hebben ingeplugd, met de woorden 'If you just gonna stand around and stare at me I might as well just do my own thing'.

En daarmee zou het ijs gebroken zijn, The Beatles zouden ook gitaren hebben gepakt en drummer Ringo ging aan de slag met een houten meubel als drumstel. Ze speelden een aantal nummers, en daarbij zou iemand zelfs de bandrecorder hebben aangezet. De bandopnames zijn alleen nooit boven tafel gekomen.

Al genoeg fakenieuws

En dat is misschien maar goed ook, denkt Lucky Fonz III. "Luister, ik vind mythevorming leuk", zegt hij desgevraagd. "Maar er zijn heel veel verhalen die niet kloppen, die worden herhaald alsof het de waarheid is. Ik vind dat je daar wel kritisch op moet zijn, er is al genoeg fakenieuws."

Daarom kijkt hij naar dit verhaal hij met de nodige scepsis, en vindt het vooral interessant dat de supersterren die bij elkaar in een ruimte zaten qua leeftijd niet veel verschilden, zo'n 10 jaar. "Het is ironisch dat Beatles inspiratie kregen van Elvis, maar hem ook in één keer overbodig maakten. Op het moment dat The Beatles groot waren speelde hij in die shitfilms."

Geen goede muziek

"Wat ik interessant vind, is dat Elvis oud nieuws was toen The Beatles kwamen", vervolgt hij. "Maar ik kan me voorstellen dat ze een soort fanboys zijn. Dat vind ik wel een leuk idee. Maar ik weet zeker dat die jamsessie die dan zogenaamd zou hebben plaatsgevonden, dat dat geen goede muziek zou zijn. Ik zou zelf ook te starstruck zijn om muziek te maken."

"Als er vijf genieën in een kamer zijn, dan betekent het niet dat er iets geniaals uit komt", legt hij uit. "Zo werkt muziek niet. Er zijn omstandigheden voor nodig om het te maken." Jammen met je grote held, dat zijn wat Lucky Fonz betreft niet bepaald niet de ideale omstandigheden om muziek te maken. Dus of we wel moeten willen dat die tape ooit opduikt? "Ik heb niet het idee, dat als die jamsessie ooit naar buiten komt, het iets geniaals is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.