Elke ochtend een half uur eerder van huis, om vervolgens aan te sluiten in de file. Het zal in de komende jaren meer en meer gebeuren. Om de drukte op de wegen te verminderen heeft de ANWB nu een tienpuntenplan opgesteld met mogelijke oplossingen, bedacht door weggebruikers.

De ANWB vroeg 17.000 leden mee te denken om de filedruk te verlagen. De belangenvereniging komt nu met een lijst van 10 punten waardoor files in de toekomst mogelijk voorkomen of verminderd kunnen worden. Een hiervan is de roep van weggebruikers om vrachtwagens een eigen rijstrook te geven. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee vindt het een slecht plan: “Het kost veel geld, lost het probleem niet op, sterker nog, ik denk dat de files gaan toenemen.

Ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) denkt dat zo’n aparte rijstrook extra gevaar oplevert voor de overige weggebruikers. Als vrachtwagens namelijk op een aparte baan rijden, dan moeten auto’s die afslaan dwars door zo’n colonne heen. Ook gaan we op pad met transportbedrijf Amerongen Kamphuis uit Barneveld. Vrijwel dagelijks staan hun vrachtwagens in de file. 

Hieronder de lijst met tien punten aldus de ANWB-leden:   

1. Geef vrachtwagens een eigen rijstrook
2. Verbeter het openbaar vervoer op filegevoelige trajecten
3. Verminder het woon-werkverkeer
4. Breid het wegennet uit
5. Investeer in slimme technologie
6. Varieer minder met de maximumsnelheid op snelwegen
7. Stimuleer het gebruik van de fiets
8. Stuur meer politie de snelweg op
9. Leer van verkeersongevallen
10. Verbeter de reisinformatie

Feit of Fictie?

In de rubriek 'Feit of Fictie' onderzocht ook Lammert de Bruin of files worden veroorzaakt door vrachtwagens. Daarvoor belde hij met Transport en Logistiek Nederland, het CBS en Rijkswaterstaat. Uit hun verzamelde gegevens blijkt onder meer dat in 2015 en 2016 rond de vier procent van de vrachtwagens verantwoordelijk waren voor het ontstaan van files. Vrachtwagens hebben dus een aandeel, maar zijn lang niet alleen de veroorzakers van files.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.