Ze is hoogopgeleid, heeft geen kinderen en is jong. Toch werkt Lonneke Backelandt maar 3 dagen per week. Simpelweg omdat ze daar gelukkig van wordt. "Ik ben hierdoor echt een leuker mens geworden."

Het is één van de discussies waarbij de gemoederen vaak hoog oplopen: het feit dat er in Nederland zoveel vrouwen parttime werken. Vooral omdat er steeds meer economen zijn die stellen dat we ons dit simpelweg niet meer kunnen veroorloven met alle tekorten in de zorg en het onderwijs.

Gevoeligheid

Lonneke snapt de gevoeligheid rondom dit thema als geen ander. Toch koos zij er een paar jaar terug voor om minder te gaan werken. "Ik moet me heel vaak verdedigen voor mijn keuze."

Ondanks haar financiële onafhankelijkheid moet de kandidaat-notaris toch regelmatig haar bewuste keuze toelichten. "Ook omdat ik geen moeder ben, of bijvoorbeeld voor een ziek familielid moet zorgen. Ik wil mijn tijd in mezelf steken. Dat lijkt me mijn goed recht."

Lees ook

Stevige burn-out

Reden voor haar keuze is ook dat ze een aantal jaren geleden in een stevige burn-out terecht kwam als aspirant notaris. "Ik besloot toen om mijn leven over een andere boeg te gooien en besloot het als een harde eis op tafel neer te leggen. Niet meer dan 3 dagen werken, punt."

Haar werkgever was zeker niet meteen enthousiast toen zij dit voorstel opwierp. "Ze moesten er wel echt aan wennen. Hoe gaan we dat dan inrichten? En wie gaat dat dan inrichten? En wie gaat al dat werk dan doen? Dat soort vragen kreeg ik. Het vergt zeker een aanpassing en daar is niet elke werkgever op ingericht."

Betere concentratie

Uiteindelijk gaat haar huidige werkgever overstag. Lonneke plukt nog iedere dag de vruchten van haar besluit. "Ik merk echt dat ik een veel gelukkiger en leuker mens ben geworden. Overigens doe ik niet minder dingen in mijn leven, maar wel met een veel betere concentratie."

Lonneke wil graag haar verhaal vertellen om anderen aan het denken te zetten. "Heel veel vrouwen, maar ook mannen zitten vast in een soort mal, waar ze helemaal niet gelukkig van worden. Hoezo is de mens gemaakt om alleen maar te werken, eten en slapen? Er is toch veel meer in het leven."

'9 tot 5 is echt achterhaald'

Ook vindt ze dat er in andere landen veel meer een open discussie wordt gevoerd over wat een goede balans is tussen privé en werk. "Kijk bijvoorbeeld naar Denemarken. Daar zijn ze zelfs naar een kortere werkweek gegaan. Het is echt zo achterhaald dat iedereen maar van 9 tot 5 zou moeten werken. Is echt ook niet per se efficiënt voor iedereen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.