Toeristen trekken massaal naar Amsterdam, maar volgens de reisexperts van Lonely Planet kunnen zij beter naar ‘verborgen parel’ Friesland gaan als zij ons land bezoeken. “De perfecte plek om te ontsnappen te midden van zandduinen, lange stranden en de wadden.”

Friesland staat in de top drie van Europese hotspots. Amsterdam, Rotterdam en Texel hebben op hetzelfde lijstje gestaan, maar het is voor het eerst dat een Nederlandse provincie zo’n hoge positie inneemt. “Het is een hele grote eer”, zegt Karen de Bies van Omrop Fryslân tegen EenVandaag. “Maar ik denk dat het voor de Friezen niet als een verrassing komt. De Friezen weten allang dat zij op een van de mooiste plekken in de wereld wonen.”

Bloeiende cafécultuur en historische huizen

De Friese hoofdstad wordt in de toonaangevende reisgids beschreven als: ‘een kleine stad met een bloeiende cafécultuur, eclectische winkels en grachten met historische huizen.’ Maar ook de grote overzichtstentoonstelling in het Fries Museum van de in Leeuwarden geboren M.C. Escher wordt uitgelicht.

En niet alleen Leeuwarden is volgens Lonely Planet een echte hotspot. Het platteland moet volgens de organisatie ook op de bucketlist van reizigers staan. Het Friese platteland worden omschreven als: ‘Vruchtbare velden die worden doorkruist door dijken en een verleidelijk landschap. Met als hoogtepunt het vreedzame kwartet van eilanden in de Waddenzee, die in de Unesco World Heritage-lijst zijn opgenomen. Het is de perfecte plek om te ontsnappen te midden van zandduinen, lange stranden en wadden.’

Toename cultuurtoerisme

Het toerisme in Friesland liep de laatste jaren terug volgens De Bies. “In de jaren ‘50 en ‘60 hadden we veel toerisme door de watersport. Dit nam de laatste decennia af. Wat je vooral ziet is een toename van cultuurtoerisme. Dit komt uiteraard doordat wij dit jaar de cultuurhoofdstad van Europa zijn. Maar het is nog niet zo dat Friesland wordt platgelopen door mensen van andere nationaliteiten.”

Toch bestaat er een kans dat dit in de toekomst gaat veranderen. Veel plekken die op de lijst van Lonely Planet staan worden daarna overspoeld door toerisme. In Thailand bij Maya Beach mogen tijdelijk zelfs geen toeristen meer komen. “Ik denk zeker dat er meer toeristen nu naar Friesland zullen komen”, zegt De Bies. “Dat is ook de bedoeling. We kunnen niet hard genoeg van de daken roepen hoe mooi onze provincie is. We zijn er trots op.”