Over twee maanden zijn de gemeenteraadsverkiezingen en in aanloop daarvan lezen we steeds vaker berichten over lokale politici die in opspraak raken: van seksschandalen tot fraude en betrokkenheid bij wietkwekerijen. Wat is er aan de hand met de lokale politiek?

In de Twentse gemeente Dinkelland stal een raadslid ruim 21000 euro uit de kas van een begrafenisvereniging, waar hij zelf penningmeester was. De 53-jarige Van G. vertrok vervolgens met de noorderzon.

Intussen wordt VVD-wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede ervan verdacht de spil te zijn geweest in het telen van wiet. De politicus wist na een inval uit het zicht van justitie te blijven, doordat hij een stroman gebruikte die hij zwijggeld had beloofd, schrijft het AD. Zelf ontkent hij betrokkenheid en treedt hij alleen als getuige op in een strafzaak.

Komen er nu meer goudzoekers en avonturiers af op banen binnen de lokale politiek, of is er iets anders aan de hand? Een van de problemen is dat partijen moeite hebben om überhaupt de kieslijsten te vullen.

In EenVandaag onder meer politicoloog Rinus van Schendelen. Hij was destijds betrokken bij het samenstellen van het College in Rotterdam, in de tijd van Pim Fortuyn en de LPF. Ook praten we met Kars Veling, de directeur van politiek informatiecentrum ProDemos. Zij helpen gemeenten bij het zoeken naar nieuwe mensen en geven ook cursussen om de kloof tussen politiek en burger kleiner te maken. 

Affaires met lokale politici en bestuurders in de afgelopen maanden:

Januari 2014:

Oud-wethouder Henk de Greef in Wassenaar keert,  terwijl hij volgens het AD betrokken was bij een grote seksrel in 2012, terug in de gemeentenaad namens de VVD. De Greef zou tegen een vrouwelijk gemeenteraadslid gezegd hebben haar, met de gordijnen dicht, wel een lesje wilde leren, met een lichaamsdeel van 23 centimeter. Dit is echter nooit bewezen. 

Wethouder Carel van Gelder van Wijk bij Duurstede zou betrokken zijn geweest bij een grote wietplantage, zo meldt de Volkskrant vandaag. Hij zou een stroman gebruikt hebben die hij zwijggeld gaf. Volkskrant zegt documenten in handen te hebben die dat bevestigen. 

Raadslid Van G. van de partij Lokaal Dinkelland steelt ruim 21.000 euro van een  begrafenisvereniging waarvan hij penningmeester was. De fractievoorzitter van de partij, Jos Johannink, laat weten het raadslid geschorst te hebben. 

December 2013

Jos van Rey van de Roermondse VVD kwam eerder al in opspraak wegens belangenverstrengeling en zou volmachten hebben geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen. Bij een inval in zijn huis in 2012 zou de rijksrecherche een flink aantal volmachtformulieren hebben gevonden.  

Onno Hoes, de burgemeester van Maastricht, wordt zoenend gespot met een andere man en blijkt ook actief op de datingsite Grindr. De affaire krijgt veel media-aandacht, en is reden voor een debat in de gemeenteraad. Hoes overleeft alle kritiek en blijft aan.

Oktober 2013:

Op 10 oktober wordt PvdA-raadslid in Amersfoort Ramon Smits Alvarez (34) als vermist opgegeven. Hij had een bankpas van de lokale PvdA-fractie, waarmee 4.000 euro was opgenomen. Elf dagen later wordt hij dood aangetroffen in een rivier in Spanje, hij blijkt zelfmoord gepleegd te hebben. Onder druk van PvdA-voorzitter Hans Spekman stapt de hele PvdA-top van Amersfoort hierna op. 

PvdA-raadsleden van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord doen hun werk 'alleen voor het geld en vriendjespolitiek'. Dat blijkt uit een intern rapport dat is opgesteld door PvdA'ers Wim Cornelis en Annie Brouwer, in opdracht van partijvoorzitter Hans Spekman. In het rapport staat onder andere dat de vergoeding die de raadsleden krijgen een belangrijk deel van het inkomen is van de PvdA-raadsleden, terwijl ze niet weten waar de PvdA voor staat en wat de functie is van een deelgemeente. Daarnaast is er een groot onderling wantrouwen en hebben de raadsleden een eigen achterban die ze graag tevreden willen houden. 

Binnen PVV in Den Haag is het lang onrustig. Het meest recente incident: raadslid Paul ter Linden stapt op uit de raad uit onvrede over het beleid van de landelijke partijleider Geert Wilders. Hij zegt dat de PVV een 'sekte' is en de verheerlijking van Geert Wilders binnen de fractie 'eng' is. 

September 2013:

Ton Hooijmaijers krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar opgelegd wegens fraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij tekent hoger beroep aan tegen zijn veroordeling. Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep: die is het niet eens met de strafvermindering die Hooijmaijers krijgt vanwege de massale media aandacht voor de zaak. 

Oud-VVD-Statenlid Berthold Ziengs (45) van Assen, wordt veroordeeld tot 22 maanden cel wegens belastingfraude en witwaspraktijken. Daarmee zou hij ruim 660.000 euro hebben opgestreken. Hij tekent hoger beroep aan tegen zijn veroordeling. 

update
clock 09-01-2014 16:25

Wethouder Wijk bij Duurstede legt functie tijdelijk neer

VVD-wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede, die ervan verdacht wordt de spil te zijn geweest in wietteelt, legt tijdelijk zijn functie neer. 'Alle commotie die nu is ontstaan werkt belemmerend in het functioneren van het gemeentebestuur. Daarom heb ik besloten om de komende weken geen werkzaamheden als wethouder uit te voeren', schrijft Van Gelder in een verklaring. Van Gelder zelf ontkent betrokkenheid.