Lees je de woorden 'competitief', 'ervaren' en 'direct' in een vacaturetekst en herken je jezelf hierin? Dan is de kans groot dat je een man bent. Vrouwen reageren namelijk veel minder op een tekst met dit soort 'mannelijke' jargon.

De 28-jarige Lizzy Meijer is er helder over: "Als het aan de vacaturetekst had gelegen, dan had ik hoogstwaarschijnlijk niet gesolliciteerd op de baan die ik nu heb. Zoals de functie daar werd omschreven sprak het me gewoon niet aan." Toch loopt Lizzy nu met helm en veiligheidshesje over de Afsluitdijk. Ze wordt ingewerkt als Specialist Water bij bouwconcern BAM. "Ik had eigenlijk gereageerd op een andere advertentie bij de BAM. Daar werd niet van die stereotype stoere mannentaal gebruikt, maar een functieomschrijving die mij - misschien onbewust - er toe heeft aangezet om te reageren.

Typisch mannenverhaal

Toen Lizzy Meijer uitgenodigd werd voor een gesprek deed de recruiter van bouwgigant BAM haar een verrassend voorstel: "Misschien heb ik wel een hele andere baan voor je die nog beter bij je past."

En zo bleek: als Specialist Water voor grote infrastructurele projecten voelt Lizzy zich helemaal op haar plek. Maar op de bijhorende vacature zou ze dus nooit hebben gereageerd. "Ze lieten me de vacature zien, echt typisch zo'n mannenverhaal werd daarin afgestoken, nou dat boeide me precies niks."

info

Dit zijn typisch mannelijke en vrouwelijke woorden

Mannelijk: assertief, commercieel, direct, fanatiek, innovatief, kritisch, onafhankelijk, stressbestendig, zelfverzekerd
Vrouwelijk: loyaal, enthousiast, communicatief, sociaal, creatief, toegewijd, zorgvuldig

Jargon schrikt vrouwen af

Bedrijven die vrouwelijke medewerkers zoeken, moeten zich met hun vacatureteksten meer op vrouwen richten, zo luidt het advies. Teksten die bol staan van stoer jargon schrikken vrouwen af en dat is jammer. In sommige sectoren heerst juist een schreeuwend tekort aan vrouwelijke medewerkers.

Dat is het geval in de bouwsector, waar maar zo'n 10 procent van de werknemers vrouwelijk is. Dezelfde bouwsector heeft 20.000 openstaande vacatures, dus vrouwen zijn hard nodig. Maar hoe doe je dat: een vrouwvriendelijke vacature schrijven?

Genderneutrale advertentie is geen hogere wiskunde

Jantien van Driel is schrijfcoach. Ze geeft cursussen aan bedrijven die willen leren hoe je een genderneutrale advertentie schrijft. "Het is geen hogere wiskunde. Als je goed nadenkt over de woordkeuze is een vacature waar mannen én vrouwen zich in kunnen vinden makkelijk te schrijven. Gebruik geen stereotype woorden zoals analytisch, commercieel en inhoudelijk sterk. Uitdrukkingen zoals klantgericht of creatief spreken mannen én vrouwen aan."

Van Driel heeft onder haar klanten een aantal grote bedrijven met tientallen mensen op de P&O afdeling. "Bedrijven weten vaak niet goed wie ze willen hebben voor een bepaalde functie. Men grijpt dan snel terug op het ingesleten jargon, bestaande uit stereotype mannelijke woorden. Daarmee sluit je onbewust al bij voorbaat de helft van de mogelijke kandidaten uit."

Luister hier de radioreportage uit Radio EenVandaag.
Vacatures moeten veel vrouwvriendelijker geschreven worden

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.