Hij verwierf faam als gitarist in de roemruchte E Street Band, als acteur in zowel The Sopranos als Lillyhammer en als vaste gitarist in de band van Bruce Springsteen. Hoe kijkt de man die in de jaren ’80 het politieke engagement terugbracht in de muziek naar de huidige tijd van politieke verwarring? En wat kunnen we muzikaal nog van hem verwachten? 

"Carrièreplanning is niet mijn sterkste punt", vertelt Steven van Zandt (Massachusetts, 1950) in een exclusief televisie-interview. "Nooit geweest ook". Hij verlaat de band van Springsteen in de jaren '80 om zelf frontman te worden, precies wanneer zijn jeugdvriend een grote commerciële doorbraak beleeft na jarenlang ploeteren. Waar Springsteen stadions vult met Born in the USA krijgt Van Zandt vooral bekendheid als voorman van Artists United Against Apartheid.

Politiek engagement

In de jaren tachtig liep hij voorop in de strijd tegen de apartheid en verzamelde een keurkorps aan artiesten, waaronder wereldsterren als Bono van U2, Bob Dylan, Peter Gabriel, Keith Richards en natuurlijk Bruce Springsteen en vormde het collectief Artist United Against Apartheid. Wat begint als een aktie tegen het exclusieve woonresort Sun City voor blanken in Zuid-Afrika groeit uit tot een muzikale beweging waar wereldsterren zich uitspreken tegen de apartheid.  Een voorloper van andere succesvolle muziekprojecten als Live Aid in 1985.

In het nummer Sun City (1985) verklaren artiesten uit het collectief dat zij nooit zullen optreden in het gelijknamige luxe resort in Zuid-Afrika waar alleen de blanke elite welkom was.

Nu, ruim dertig jaar later, is hij meer bezorgd dan ooit over de situatie in de wereld. Een leidende rol is voor hem echter niet meer weggelegd. “In de jaren tachtig moest iemand het voortouw nemen, en dat was ik, nu is het iedereen wel duidelijk dat de zaken misgaan, dat bewustzijn is al aanwezig". Wel is er veel veranderd in de loop der jaren als het gaat over politiek bewustzijn: "Je kunt er niet meer omheen in Amerika."

Eigen koers 

In zijn leven vaarde hij altijd een eigen koers, wat soms onhandig uitpakte. Uit de E Street Band stappen, net voor de wereldwijde doorbraak bijvoorbeeld, waarbij zijn bandleden stuk voor stuk multimiljonair werden. 

Voor advies kun je kortom prima bij hem terecht, want hij heeft alle fouten al lang gemaakt. Maar niet alles gaat fout. Hij neemt door de jaren heen vijf soloalbums op, scoort een bescheiden hit met Bitter Fruit. Toch komt zijn solo-carrière niet echt van de grond, Van Zandt wordt in de jaren '90 weer een vaste kracht in de band van Springsteen, produceert voor andere muzikanten en wordt vanwege zijn typische uitstraling gevraagd om auditie te doen voor The Sopranos.

Acteercarrière 

Het is typerend dat hij zijn grootste faam niet in de muziek, maar als acteur verwerft: als maffiose stripclubbaas Silvio Dante in de hitserie The Sopranos, en in de zelfgeschreven en -geproduceerde Netflix-serie Lillyhammer, waar hij de ondergedoken maffiabaas Frank Tagliano speelt. Maar Little Steven tourt ondertussen ook de wereld nog rond als gitarist van Bruce Springsteen's E Street Band. En omdat die van The Boss een jaartje vrij hebben gekregen is hij voor het eerst in jaren nu solo op tournee.

Voor het eerst sinds 1999 brengt 'Little Steven' weer een solo-album uit. Gisteravond stond hij in een uitverkocht Carré om zijn nieuwe plaat Soulfire te promoten. In EenVandaag vertelt Van Zandt wat hem de bewogen jaren '80 geleerd hebben. En waarom hij het activisme inmiddels grotendeels heeft afgezworen. Ook verklaart hij waarom het aan het muziekfront relatief stil blijft na de verkiezing van Trump, de vluchtelingencrisis en de politieke Brexit-crisis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.