Het is deze week 25 jaar geleden dat Litouwen onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Maar in plaats van een feeststemming bestaan er grote zorgen in de Baltische staat: over buurland Rusland en de situatie in Oekraïne.

Het vorige week gesloten akkoord van Minsk is inmiddels op meerdere plekken geschonden en gevechten zijn doorgegaan. Met de annexatie van de Krim en de zelfuitgeroepen republieken oosten in het land, dreigt inmiddels een opdeling van Oekraïne, met een grote invloed van Rusland in het oosten.

Volgende doelwit?

Litouwen vreest het volgende doelwit van de Russische president Poetin te worden. Ook in dit land (3.5 miljoen inwoners) woont een etnisch-Russische minderheid. En het Kremlin is niet te vertrouwen, zegt Linas Linkevicuis, de minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen. Het verschil met Oekraïne is wel dat Litouwen, evenals Letland en Estland, lid is van de NAVO. 

Hoe groot is de kans dat zich in Litouwen een Oekraïne-scenario voltrekt? Hoe ver is Poetin bereid te gaan? En wat kan het Westen hier tegen doen?

In EenVandaag een gesprek met  de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linkevicuis en met Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.