Strijdgroepen van IS (Islamitische Staat) hebben in Libië zoveel voet aan de grond gekregen dat ze het land in een nog grotere chaos storten. Het land dat na de val van Kadhafi door een revolutie en Westers ingrijpen verdeeld raakte door twee regeringen, is afgegeleden naar grote chaos.

Het nieuwe regeringsleger strijdt tegen milities, waaronder voormalige revolutierebellen, Islamitische strijdgroepen en in toenemende mate tegen milities van IS. De opkomst van de terreurorganisatie in Libië baart het Westen grote zorgen. Zo groot dat Amerika al luchtaanvallen heeft uitgevoerd en Europese landen mogelijk grondtroepen willen sturen.

In Benghazi, het voormalige centrum van de revolutie tegen het regime van Kadhafi, is de chaos nog het grootst. De stad wordt verscheurd door vechtende strijdgroepen. Een regeringsmilitie probeert weer rust te krijgen in de stad, maar vecht met de grootste moeite tegen verschillende vijanden. Zij hebben het gevoel dat de rest van de wereld hen is vergeten en dat ze een verloren strijd aan het voeren zijn. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.