Cafés met een regenboogsticker bij de deur of hotels die in hun brochure vermelden gay-friendly te zijn. De helft (50 procent) van de LHBTI+'ers vindt het belangrijk dat horeca aangeven of ze LHBTI-vriendelijk zijn.

De andere helft (45 procent) vindt juist van niet. Zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 3.500 LHBTI+'ers in aanloop naar Pride Amsterdam.

Welkom voelen

Deelnemers die het belangrijk vinden dat horeca aangeven LHBTI-vriendelijk te zijn, schrijven dat het een gevoel van veiligheid geeft. Wel hopen ze dat het expliciet benoemen in de toekomst niet meer nodig is.

"LHBTI'ers hebben nog steeds te maken met discriminatie, dus ik vind het belangrijk dat er wordt gezegd 'jij bent welkom'", schrijft een deelnemer. En een ander: "Ik heb me als homo in sommige barren onveilig gevoeld. Het is goed om te weten dat het personeel er voor je is als een andere klant iets vervelends doet."

In een hokje plaatsen

Deelnemers die het niet belangrijk vinden dat kroegen, clubs of hotels expliciet aangeven LHBTI-vriendelijk te zijn, vinden dat de LHBTI-gemeenschap hiermee worden weggezet als aparte groep in plaats van dat het aan inclusiviteit bijdraagt.

Iemand zegt: "Ik vind dat je in Nederland anno 2020 wel kunt verwachten dat je in alle horeca gewoon gelijk behandeld wordt. Het is onnodig om LHBTI+'ers met zo'n stempel in een hokje te plaatsen. We zijn hetzelfde als iedereen."

Jezelf kunnen zijn

Een kwart (25 procent) van de deelnemers zegt bij het bezoeken van een club meestal op te letten of deze aangeeft LHBTI-vriendelijk te zijn. Bij cafés is dat een op de vijf (22 procent) en bij hotels een op de tien (11 procent).

"Juist wanneer ik uitga wil ik mezelf kunnen zijn. Ik wil gewoon naar binnen kunnen lopen met mijn vrienden of partner, zonder raar aangekeken te worden", aldus een deelnemer.

info

Over dit onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 6 tot en met 16 juli 2020, deden 3.657 LHBTI+'ers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land. Meer uitslagen van het onderzoek worden 31 juli gepresenteerd in EenVandaag.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.