Het hoogste dreigingsniveau is nog steeds van kracht in Brussel, maar toch gaan woensdag scholen weer open. Ook de metro rijdt weer in de Belgische hoofdstad. Wel houden honderden agenten schoolgebouwen in de gaten en wordt ook de metro door de politie bewaakt.

Van alle 69 metrostations zijn er 35 opengegaan.

De opening van scholen en de metro moet ervoor zorgen dat het openbare leven in Brussel verder op gang komt. Dinsdag openden al steeds meer winkels, musea en attracties de deuren. Wel werd het straatbeeld in het centrum en bij belangrijke locaties nog gedomineerd door militairen en agenten en dat zal ook de komende dagen nog zo zijn.

Sinds zaterdag geldt het hoogste dreigingsniveau in Brussel, wat betekent dat de dreiging van een aanslag ,,ernstig en zeer nabij is''. De Belgische autoriteiten jagen met man en macht op Salah Abdeslam, een vermoedelijke dader van de aanslagen in Parijs, en zijn eventuele handlangers.

In EenVandaag een gesprek met cartoonist Marc De Cloedt, alias MAREC, van Het Nieuwsblad, over hoe Brussel het leven weer oppakt na de dreiging en hoe hij dar als huiscartoonist voor Het Nieuwsblad uiting aan geeft. De Cloedt heeft eerder ook een boek uitgebracht over de aanslagen op Charlie Hebdo

Radio EenVandaag volgt journaliste Naomi Skoutariotis van het Belgische magazine Knack, die in Molenbeek woont. Zij pakte vandaag voor het eerst weer de metro naar haar werk in het Brusselse centrum. Luister hieronder alvast een fragment van haar reportage.

Ook spreken we met Annabell van den Berghe, normaliter correspondente in het Midden-Oosten. Nu zit ze tijdelijk voor de Amerikaanse krant Washington Post in Molenbeek.

Tien jihadisten

België is op zoek naar tien jihadisten die beschikken over zware wapens en explosieven en aanslagen willen plegen. Dat zou de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd hebben tegen de Amerikaanse zender ABC. Maar volgens de Belgische regering zijn de woorden van Reynders uit hun verband gerukt. In Radio EenVandaag een gesprek met de Belgische misdaadjournalist Faroek Ozgunes.

13 - © MAREC

12 - © MAREC

11 - © MAREC

10 - © MAREC

9 - © MAREC

8 - © MAREC

7 - © MAREC

6 - © MAREC

5 - © MAREC

4 - © MAREC

3 - © MAREC

2 - © MAREC

1 - © MAREC