Zo'n zeventig bewonersgroepen uit het hele land hebben zich verenigd om samen te strijden tegen lawaai van voorbij scheurende motoren. En daar stopt het niet: steeds meer mensen komen in actie.

Tony Hardenberg woont al 25 jaar in de polder Krimpenerwaard, onder Gouda. Waar precies, wil hij niet zeggen, hij is bang dat motorrijders hem dan opzoeken. Tony is oprichter van de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM), die strijdt tegen geluidsoverlast van motoren. Naast de aangesloten groepen, staan er volgens Tony nog vijftien op de wachtlijst.

'Het loopt uit de hand'

Het landschap waar Tony vanuit zijn woonkamer op uitkijkt oogt idyllisch, met knotwilgen en slingerende weggetjes. "Door de ANWB is het als 'groen' gemarkeerd op de kaart, ideaal voor de motorrijder.

De eerste 15 jaar waren er volgens hem geen problemen, "maar de laatste 10 jaar loopt het uit de hand. We kunnen elkaar in de tuin niet meer verstaan."

Gemeente kan niets doen

Enkele jaren geleden ging Tony samen met andere bewoners het gesprek aan met de gemeente, maar die konden niets tegen het lawaai doen, zo zeiden ze. Motoren mogen nu eenmaal meer lawaai maken dan auto's. De uitlaten zijn korter, waardoor demping van het geluid minder goed mogelijk is.

Daarom begon Tony met het mobiliseren van bewonersgroepen uit de rest van het land. Van Deventer tot Scheveningen en van Limburg tot Noord-Nederland: overal bleken mensen last te hebben van het lawaai van motoren.

Lees ook

Ziek van het lawaai

"Vroeger vond ik dat een Harley Davidson een mooi geluid maakte. Dat vond ik van de fanfare ook. Maar als die fanfare elke dag voor je deur staat, ben je er ook klaar mee op een gegeven moment", zegt Tony.

Volgens de NEFOM worden mensen zelfs ziek van het motorlawaai. De organisatie riep leden op om schrijnende verhalen in te sturen. "Mensen krijgen hoge bloeddruk, stress, raken gefrustreerd, voelen zich machteloos of overwegen om te gaan verhuizen."

Ramen en deuren sluiten

Zelf denkt Tony niet aan verhuizen. "We wonen hier prachtig en hebben besloten er iets tegen te doen. We hangen nu tweehonderd spandoeken op in diverse gemeenten, om motorrijders erop te attenderen dat ze rekening moeten houden met omwonenden."

In het weekend rijden er honderden motoren langs Tony's huis. "Je moet de ramen en deuren sluiten om geen last te hebben van het geluid." Overigens geldt dit niet voor alle motoren, voegt hij eraan toe. Volgens Tony maakt zo'n 30 procent van de motoren te veel herrie. Vaak wordt die herrie veroorzaakt door een sportuitlaat waar de demper is uitgehaald.

info

Wegen afgesloten

Volgens Vera de Bruijn van de van de Motorrijders Actie Groep (MAG) zijn er zo'n 700.000 motorrijders in Nederland en hebben ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders een motorrijbewijs. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat er jaarlijks zo'n tweehonderd boetes uitgedeeld voor het onnodig produceren van te veel motorlawaai.

Landelijke cijfers van klachten over lawaaiige motoren zijn er niet. Op diverse plekken langs de rivieren worden in het weekend wel al wegen afgesloten voor motoren. Motorrijders hebben daartegen tot de Raad van State geprotesteerd, maar nul op rekest gekregen.

Onderzoek

Tony vindt dat de geluidsnorm voor motoren naar beneden moet, naar maximaal 70 decibel. Nu is dat 80, 90 of soms zelfs meer dan 100. En als dat niet kan, dan moeten motoren op allerlei wegen tijdelijk worden verboden."

De NEFOM heeft vier ministeries en alle commissarissen van de Koning verzocht iets te doen tegen de geluidsoverlast. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is daarop een onderzoek begonnen, om te bekijken wat provincies en gemeenten aan de overlast kunnen doen. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

70 decibel niet haalbaar

Het is een mooi streven, die 70 decibel, maar niet haalbaar", zegt Vera de Bruijn van de Motorrijders Actie Groep (MAG), een belangenvereniging met zo'n 3.500 leden en honderd motorclubs. "Dan moet je alle motoren elektrisch maken."

Het botert niet tussen de MAG en de NEFOM. Volgens de MAG is er inderdaad sprake van geluidsoverlast. "Maar die wordt veroorzaakt door naar schatting 10 tot 15 procent van de motorrijders. Dat is heel iets anders dan dat een derde van de motoren te veel lawaai maakt", zegt De Bruijn. "De NEFOM zuigt veel uit z'n duim."

Lees ook

Decibelkiller

De Bruijn vertelt dat sommige motoren zoveel herrie maken doordat de 'decibel killer' uit de uitlaat is gehaald. "Sinds 2014 kan dat niet meer. Maar als je dan hard optrekt, in 1 of 2 seconden naar 80 of 100 kilometer per uur, dan veroorzaak je veel herrie. Mijn motor kan dat ook, maar het is maar net hoe je je motor bedient."

De MAG erkent dat er overlast is. "Dat horen we ook in onze achterban en ik wil best aannemen dat mensen er ziek van kunnen worden", zegt de Bruijn. "Maar wij willen polarisatie en discriminatie van motorrijders voorkomen. Zo helpen wij bijvoorbeeld ook bewoners van toeristische dorpen bij het aanspreken van luidruchtige motorrijders."

Betere handhaving

Verlagen van de geluidsnormen voor motoren heeft volgens de MAG geen zin. Wel zou er meer gehandhaafd mogen worden door de politie. "Wij zijn tegen onnodig lawaai en hebben aangegeven dat we er bovenop zitten", zegt De Bruijn.

Binnenkort begint de MAG een landelijke campagne. "Om aan te geven: motorrijden is leuk, dat doe je voor je plezier, maar kijk uit, mensen hebben last van je als je te veel lawaai maakt. Straks gaan er nog meer wegen dicht en moeten de goeden het met de kwaden ontgelden. Dat vinden wij niet eerlijk."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.