Hiv wordt in Nederland vaak gezien als een probleem van de jaren 80 en 90, maar in ons land leven naar schatting 22.100 mensen met hiv. Elk jaar komen daar zo’n duizend mensen bij. 

Activist Leo Schenk zet zich al 25 jaar in tegen het stigma en voor meer acceptatie van hiv. Afgelopen zondag won hij daarom de Bob Angelo Penning van homobelangenvereniging COC. Met die penning eert het COC personen of organisaties die zich inzetten voor de emancipatie van lesbiennes, homo’ s, biseksuelen en transgenders.

'Eigen schuld'

Schenk kreeg in 1997 zelf hiv en merkte dat de voorlichting over het virus destijds heel negatief was. "Alle informatie was erop gericht je levensstijl te veranderen. 'Het is je eigen schuld, je moet altijd een condoom gebruiken en nooit meerdere sekspartners hebben', was de boodschap. Heel belerend. Maar dat was hopeloos ouderwets", zegt hij. 

In Radio EenVandaag praten we met Schenk over zijn eigen ervaringen met hiv en zijn initiatieven om het virus uit de taboesfeer te halen en patiënten van het stigma te bevrijden.