Ben jij single? Gefeliciteerd! Vandaag is het Singles Day en wordt vrijgezel zijn gevierd. De Chinese feestdag verovert langzaam de wereld. Lenie de Zwaan (86) is al haar hele leven single en zet zich in voor de belangen van vrijgezelle Nederlanders.

Lenie de Zwaan (86) is bewust vrijgezel: al tussen haar 20ste en 30ste levensjaar wist ze dat ze altijd alleen wilde blijven. "In mijn ouderlijk huis woonden voor lange tijd twee tantes. Zij waren vrijgezel en hun kijk op het leven inspireerde me."

Duurzame vriendschappen

Wat Lenie betreft is single zijn een aanrader: "Je hoeft niet te strijden over hoe je je huis inricht, je bent zelfstandig. Maar belangrijker: het heeft mij ongelooflijk veel duurzame vriendschappen opgeleverd. En alleen zijn stimuleert je om actief te blijven."

Daarom is ze al haar hele leven vrijgezel. Ook is Lenie voorzitter van het Centrum voor Individu en Samenleving, dat zich inzet voor de belangen van de Nederlandse vrijgezel. Zij willen meer erkenning en begrip voor alleenstaanden.

info

Steeds meer alleenstaanden

Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen in Nederland dat alleen woont gegroeid van 285.000 naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders. De komende drie decennia zet deze trend door.

De bevolkingsprognose van het CBS voorziet dat er in 2047 3,6 miljoen alleenstaanden zullen zijn op een meerderjarige bevolking van bijna 15 miljoen. Bijna een kwart van de volwassen inwoners is dan dus alleenstaand.

Ongelijke behandeling

Lenie is sociaal psycholoog en heeft zich verdiept in het familierecht. Volgens haar is de positie van alleenstaanden in de afgelopen decennia verbeterd. "Ook alleenstaanden hebben geprofiteerd van de welvaartstoename. De belangrijkste overwinning is die van de gelijke beloning." Voorheen kregen ouders meer dan alleenstaanden omdat zij meer kosten maken vanwege de kinderen. Dit is nu gelijk getrokken.

Toch worden singles nog regelmatig ongelijk behandeld. "Het meest concrete voorbeeld is wel de éénpersoonstoeslag voor hotelkamers", zegt Lenie. "Maar ook in de wet is nog ongelijkheid. Zo kunnen alleenstaanden geen erfenis nalaten zonder dat daar enorm veel belasting over betaald moet worden, zelfs als je het aan broers of zussen willen nalaten."

Lees ook

Uitverkoop voor singles

In China is Singles Day, oftewel Guanggun Jie, mateloos populair. De feestdag is in 1993 bedacht door studenten van de Universiteit van Nanjing die hun single-zijn wilden vieren. Ze wilden leuke dingen kopen en stappen met hun vrienden. Inmiddels draait de feestdag in China allang niet meer om het single-zijn, maar om enorme uitverkopen van grote webshops en winkelketens.

Why Amazon's Prime Day Has Nothing On Alibaba's Singles' Day

Enorme omzetten

Daar zet de commercie vol op in. Zo draaien winkelketens in China op Singles Day enorme omzetten, zoals gigant Alibaba, dat op Singles Day in 2018 zelfs een omzet van 31 miljard dollar haalde. In Nederland is Singles Day nog niet groot. Onderzoeksbureau Markteffect deed onderzoek naar de bekendheid van de nieuwe themadag in Nederland en komt tot de conclusie dat Singles Day nog niet aanslaat.

Slechts 14 procent van de Nederlanders is bekend met de feestdag. Of Singles Day buiten China ook voet aan de grond krijgt, moet nog blijken. Lenie vindt Singles Day in ieder geval een leuk idee, maar voor zichzelf vindt ze het niet nodig. "Op verjaardagen word ik al overspoeld met attenties en cadeaus."