De Amerikaanse autoriteiten hebben een 19-jarige jongen uit Leiden aangeklaagd wegens hacken. Vanuit zijn ouderlijk huis in Leiden zou puber Bradley zowel bedrijven als mensen hebben geterroriseerd. Volgens de FBI runde hij samen met een Amerikaanse leeftijdsgenoot een bedrijf gespecialiseerd in cyberaanvallen. Daarmee zou de jongen tienduizenden dollars hebben verdiend.

Dat hebben we eerder gehoord. Rickey Gevers was in 2008 één van de eersten die werd opgepakt op verdenking van cybercriminaliteit. De huidig Chief Intelligence Officer van internetveiligheidsbedrijf RedSocks hackte destijds de server van de Universiteit van Michigan. Hij zat daarvoor 18 dagen vast. Maar Gevers hackte vooral om zijn technische kennis te vergroten: niet voor het geld.

Grof geld

Toch valt er in de wereld van digitale misdaad grof geld te verdienen. Zo zou Bradley voor twintig dollar per maand mensen over de hele wereld hebben gestalkt door ze elk uur automatisch te bellen. Daarnaast liet hij zich met zijn Amerikaanse partner in crime inhuren om cyberaanvallen tegen bedrijven en personen over de hele wereld te organiseren, zo is de aanklacht. Op die manier zou hij bijna 90.000 dollar verdiend hebben.

Ethisch hacken

Hackers zijn vaak jonge mensen. Volgens Gevers begint het hacken voor veel tieners met ‘spelen met techniek’. Op een gegeven moment komen zij voor een keuze te staan: het goede pad, of regelrecht de andere kant op. Wat betreft het goede pad kiezen heeft Gevers het over ‘ethisch hacken’. Ethische hackers kunnen worden ingezet om de digitale wereld veiliger te maken, denkt Gevers.

Goede hackers, & slechte hackers

Op jonge leeftijd wist Gevers zijn vaders internetwachtwoorden keer op keer te kraken. Als student kwam hij al binnen bij banken, ambassades en onderzoeksinstellingen en had hij controle over alle universiteiten in Nederland. Toen hij voor de keuze kwam tussen goed en kwaad, koos hij voor het eerste. Tegenwoordig helpt de ethisch hacker bedrijven zichzelf te wapenen tegen hacks van kwaadwillenden.

In EenVandaag een gesprek met Rickey Gevers over de keer dat hij werd opgepakt voor hacken. Ook praten we met hem over slechte hackers, goede hackers en de strijd voor een veilige digitale wereld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.