Jimmy Page, Eric Clapton, Gary Moore en B.B. King. ‘s Werelds grootste gitaristen omarmden iconische modellen zoals de Firebird, SG en Les Paul. Die iconen dreigen te verdwijnen nu de Amerikaanse gitaarbouwer Gibson in zwaar financieel weer verkeert. Het bedrijf uit Nashville heeft betalingsuitstel aangevraagd voor de aflossing van 520 miljoen dollar aan schulden.

Het is niet de eerste keer dat het slecht gaat met Gibson. In 1986 werd het toen al verliesgevende bedrijf overgenomen door zakenman en gitarist Henry Juszkiewicz voor een schamele vijf miljoen dollar. De 65-jarige Juszkiewicz, momenteel nog steeds CEO van Gibson, had grootse uitbreidingsplannen met het gitaarmerk maar zijn expansiedrift lijkt hem nu de das om te doen.

Consumentenelektronica

Naast het bouwen van gitaren besloot Gibson om vier jaar geleden de audiodivisie van Philips te kopen voor 135 miljoen dollar. Gibson Innovations moest zich richten op het ontwikkelen van consumentenelektronica. “Dat geld hebben ze geleend en dat moet nu terugbetaald worden”, zegt Steven Faber, muziekjournalist bij het blad Gitarist. “Maar dat geld is er niet omdat ze de afgelopen jaren te weinig winst hebben gemaakt.” 

“Ze maken rare keuzes”, vertelt Pablo van de Poel, gitarist van de rockband DeWolff, in zijn studio in Utrecht. “In 2015 hebben ze bijvoorbeeld alle Gibsons voorzien van Robotuners, een soort automatische stemmechanieken die zichzelf stemmen. Dat bleek helemaal niet te werken. Misschien wel de grootste flop in de gitaargeschiedenis.” Van de Poel is een groot liefhebber van het Amerikaanse gitaarmerk. “Het zijn in mijn ogen de mooist gebouwde gitaren die er zijn.”     

Gibson Firebird

De Firebird dateert uit 1963 en is ontworpen door Ray Dietrich, een auto-ontwerper die werd ingehuurd om een aantrekkelijke gitaar te ontwerpen. “Als je goed kijkt heeft hij ook wel iets weg van een auto uit de jaren zestig. Kijk maar naar die vleugels”, zegt Van de Poel.  

Joe Bonamassa

Of het 116-jarige iconische gitaarmerk daadwerkelijk gaat verdwijnen is nog maar de vraag. Het bedrijf heeft faillissementsbescherming aangevraagd, chapter 11 in de Amerikaanse wet, waarmee ze voorlopig wat extra tijd winnen. Gibson heeft tot 23 juli de tijd om de eerste termijn van 325 miljoen dollar te voldoen. Daarnaast doet op internet ook het gerucht de ronde dat zanger/gitarist Joe Bonamassa onderzoekt of hij het bedrijf over kan nemen.