De bekende Vlaamse radiozender Studio Brussel maakt zich vrolijk over het feit dat zij wél en wij niet naar het WK gaan. Een livestream op de Facebookpagina van de zender kopt: "EXCLUSIEF: volg hier live het vertrek van het Nederlandse elftal naar het WK in Rusland!" Wat er te zien is: niet veel.

 De stream laat een lege vertrekhal zien op Schiphol, afgewisseld met een eenzaam wapperende vlag op de luchthaven. Ter begeleiding horen we een irritant liftmuziekje. 

Nu zou je kunnen denken: wie kijkt daar naar? Het antwoord: honderden mensen tegelijk. Het bericht heeft daarnaast al duizenden likes, reacties en shares gekregen. Een livestream waarop niets te zien is, alleen in het leven geroepen om Nederlanders te pesten, is daarmee enorm populair. Onder het bericht variëren de reacties ongeveer tussen: 'maar Nederland gaat toch helemaal niet', 'wat een slechte grap' en 'zullen we het hebben over de jaren dat België zich niet kwalificeerde'.

Ontslag Spaanse bondcoach goed voor Oranje?

Terwijl Vlaanderen lacht om onze afwezigheid, heerst er nog een klein sprankje hoop over onze deelname op Twitter. Een tweet van Voetbal International-columnist Süleyman Öztürk wordt veel gedeeld.

Twee dagen voor de eerste wedstrijd van Spanje tegen Portugal heeft de Spaanse voetbalbond trainer Julen Lopetegui ontslagen. Dat zou, volgens deze tweet, tegen de regels van de FIFA zijn. Helaas lijkt de massale hoop onterecht te zijn: die 'regel' heeft nog niemand zwart op wit kunnen vinden.