Sinterklaas is nog niet het land in, maar de zwartepietendiscussie is weer helemaal op stoom. De landelijke intocht van de goedheiligman staat op het spel, als Zwarte Piet in de huidige vorm niet geschrapt wordt.

Dat is de inzet van een kort geding dat aanstaande dinsdag dient. "Het gaat over de racistische elementen. Die intocht kan ons niet zo veel schelen, het gaat puur om het racisme", zegt Michael van Zuijlen, de initiatiefnemer van het kort geding.

Niet als roetveegpiet

De initiatiefnemers bedoelen dat Zwarte Piet niet zwart mag zijn, en sowieso niet geschminkt mag worden. Dus ook niet als roetveegpiet. De oorbellen en het zwarte kroeshaar mogen ook niet meer. Zo zijn er nog allerlei andere dingen die ze als racistisch zien en die ze daarom via de rechter willen laten verbieden.

"We krijgen altijd heel mooi te horen dat je in dialoog moet gaan, en dat dit niet onze aanpak is. Maar mensen vergeten dat we al jaren in dialoog zijn. De haat jegens antiracisten, wordt er niet minder op", vertelt Van Zuijlen.

Actiegroep Grauwe Eeuw

Van Zuijlen was ook de man achter actiegroep Grauwe Eeuw, die wilde dat straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden aangepast worden.

KIJK & LEES OOK:

De actiegroep zou de directeur van Rijkswaterstaat persoonlijk hebben bedreigd, omdat deze weigerde de naam van de Coentunnel te veranderen. Ook zeggen andere mensen dat ze bedreigd zijn door de groep.

Kinderrechtenverdrag Verenigde Naties

De mensen achter dit kort geding, deden vorige week aangifte tegen de burgemeester en gemeenteraad van Zaanstad voor het financieren van racisme. Bij de rechtszaak dinsdag halen ze het kinderrechtenverdrag van de VN erbij. Die organisatie heeft zich al een paar jaar geleden uitgesproken over Zwarte Piet.

"Het is beledigend! Wij gaan niet zeggen dat alle blanke of zwarte mensen er zo uit zien", zei onderzoeker Verene Shepherd van de VN.

Maatschappelijk draagvlak

Dat zegt niets over het kort geding dinsdag over de intocht van Sinterklaas. Advocaat Marcel van der Linde denkt dat de rechtszaak zelfs met verdragen van de Verenigde Naties in de hand weinig kans maakt

"Ik denk dat de kans bijzonder klein is, dat een rechter artikelen in dat verdrag rechtstreeks kan toepassen, en misschien dat ze beter andere verdragen kunnen aanhalen. Maar een rechter houdt ook rekening met een maatschappelijk draagvlak. Dat is ontwikkeling, maar kan je niet forceren. Ook niet juridisch."