Het kabinet Rutte II heeft nog acht maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Als dat lukt, is dat een knappe prestatie: het zou voor het eerst zijn sinds 1998, dat een kabinet in Nederland de rit uitzit. Toch is de afgelopen periode, met een minderheid in de Eerste Kamer en de nodige grootschalige hervormingen, alles behalve soepel verlopen. 

In de laatste zomer van Rutte II blikt EenVandaag met vijf bewindslieden terug op de afgelopen regeerperiode.

Kabinet Rutte II heeft de afgelopen periode veel voor zijn kiezen gekregen: de toenemende terreurdreiging, de gevolgen van de economische crisis en de schrijnende vluchtelingencrisis vragen veel van de bewindslieden. 

Tegelijkertijd voert het kabinet een grootschalige hervormingsagenda door, wat in Nederland geleid heeft tot veel protest. Wat heeft kabinet Rutte II bereikt? Wat moet er de komende acht maanden tot de verkiezingen nog gebeuren? En hoe verloopt de onderlinge samenwerking tussen de sociaaldemocraten van de PvdA en de liberalen van de VVD?

De komende twee weken blikt EenVandaag met bewindspersonen Lodewijk Asscher, Edith Schippers, Jeroen Dijsselbloem en Klaas Dijkhoff terug op deze bewogen regeerperiode.

Vandaag spreken we met Klaas Dijkhoff, sinds ruim een jaar de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Sinds zijn aantreden heeft hij zijn handen vol aan de vluchtelingencrisis. We vergezellen hem naar de Universiteit van Tilburg, waar hij een gastcollege geeft.