Burgemeesters moeten hulp krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van bedreiging. Dat vindt Ferd Crone, voorzitter van de veertig grootste gemeenten.

Bij de ene burgemeester vliegt een auto in brand, de ander moet permanent worden beveiligd en een derde krijgt een pistool op zijn hoofd tijdens een wandeling. Burgemeesters worden steeds vaker bedreigd. "Deze situatie kan niet langer duren", zegt Ferd Crone. "Het houdt een keer op."

'Pak criminelen in hun verdienmodel'

Burgemeesters zijn de laatste jaren meer betrokken bij de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Politie en Justitie doen vaker een beroep op de burgemeester om drugspanden te sluiten of een horecavergunning in te trekken.

Volgens Crone is dit een taakverruiming van de burgemeester die er in principe bij hoort. "Ik vind het logisch dat als er wordt witgewassen in een kapperszaak of kroeg, dat wij bezoekers en bewoners in een straat moeten beschermen door die panden te sluiten. Dat is prima, daarmee pak je criminelen in hun verdienmodel."

Gesloten op last van de burgemeester

Maar Crone ziet als burgemeester van Leeuwarden ook de keerzijde van de actieve bemoeienis. 'Gesloten op last van de burgemeester' staat op posters van gesloten en dichtgetimmerde panden. Burgemeesters zijn hierdoor het gezicht geworden in de strijd tegen criminelen. Dit maakt ze steeds meer een doelwit.

Lees ook

Zelf is hij nooit bedreigd, maar Crone begrijpt waar de bedreigingen vandaan komen. Zo sloot hij zelf een half jaar geleden een pand op een industrieterrein. In het gebouw stonden containers vol lampen, ventilatoren en voedingsstoffen voor wietplantages. Achterin het gebouw lagen een mooie boot en een paar dure muziekinstallaties."Die spullen gaan allemaal door de shredder, dat vinden die boeven natuurlijk niet fijn", zegt Crone.

Boegbeeld, geen sheriff

Crone wil burgemeesters beter beschermen tegen bedreiging. De burgemeester is het boegbeeld, want zijn of haar handtekening staat onder de sluiting van ieder drugspand. Dan is het logisch dat mensen denken: 'die moeten we hebben'. Maar, zo benadrukt Crone, het is nooit de burgemeester alleen. Die handelt op basis van opsporingsinformatie van politie en Justitie. De burgemeester is geen sheriff die zelf criminelen opspoort.

Daarom zou het beter zijn duidelijk te maken dat een sluiting een gezamenlijk optreden is van politie, Justitie en de burgemeester. Zo wordt de burgemeester minder het mikpunt van criminelen. "Laat Justitie en politie ook hun handtekening onder de sluitingen zetten, dan heb je drie daders van de goede zaak", zegt Crone.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden spreekt namens de 40 grootste gemeenten. Bedreigingen van burgemeesters moeten ophouden. Hoe? Nu worden panden gesloten op last van de burgemeester. Maar dat moet veranderen zegt hij. Laat de burgemeester niet meer alleen die panden sluiten. Zorg dat duidelijk wordt dat de sluitingen ook de handtekening van Justitie en Politie dragen.

Lees ook