Het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelt zich veel te star en afwachtend op tegenover Nederlandse gedetineerden in het buitenland die hun resterende celstraf in Nederland uit willen zitten.  Dat zegt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vanavond in EenVandaag.

In het specifieke geval van de 37-jarige gedetineerde Samuel die ernstig ziek is en al vier jaar vastzit in Venezuela, noemt de ombudsman de opstelling van justitie zelfs ‘koud en star’. Brenninkmeijer: “De menselijke factor wordt hier ondergeschikt gemaakt aan het beleid en ik vind niet dat dat kan.”

Ziek

De Nationale Ombudsman startte een onderzoek na een uitzending van EenVandaag afgelopen juni. Daarin kwam het verhaal van Samuel naar voren die wegens drugsmokkel al vier jaar vastzit in Venezuela en nog vier jaar moet zitten. Samuel is ziek en zijn moeder en advocaat vrezen voor zijn leven, maar minister Opstelten wees zijn verzoek tot overplaatsing tot twee keer toe af. Uit cijfers blijkt dat justitie verzoeken tot uitlevering uit landen zoals Venezuela en Panama stelselmatig afwijst.

Resocialisatie

De Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) maakt het mogelijk dat Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld hier een deel van hun straf kunnen uitzitten. Die tijd kan worden gebruikt om hen voor te bereiden op terugkeer in de samenleving. Het probleem is dat de straffen in landen zoals Venezuela en Panama een stuk hoger liggen dan hier. Wanneer die worden omgerekend naar Nederlandse maatstaven, komen veel gevangenen in Nederland direct op vrije voeten en is er geen tijd voor resocialisatie.

'Star en onnodig'

Daarom weigert justitie om mee te werken aan uitlevering. Gevangenen moeten dan nog jaren vastzitten in het buitenland, wat hun resocialisatie in Nederland niet ten goede komt, aldus de Ombudsman. Hij pleit bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor meer maatwerk en vindingrijkheid. Alex Brenninkmeijer: “Ik vind de toepassing van de regels veel te star en het is ook niet nodig. We hebben heel veel deskundigen aan tafel gehad en die zeggen allemaal: er zijn zoveel alternatieven en we kunnen dit zoveel beter laten lopen, dit is helemaal niet nodig.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Nationale Ombudsman inmiddels laten weten dat het uitleveringsverzoek van Samuel uit Venezuela opnieuw in behandeling wordt genomen vanwege humanitaire redenen. Het is onbekend of dat ook betekent dat Samuel snel naar Nederland kan komen en hier medische zorg kan krijgen.

Uitzending

In EenVandaag een gesprek met Brenninkmeijer, directeur Reclassering Nederland Sjef van Gennip en de moeder van Samuel.

Bekijk de eerdere uitzending over Samuel van juni dit jaar hieronder terug.

Nederlander in cel Venezuela mag niet naar Nederland

Kritiek ombudsman op beleid Opstelten