De sfeer op de Krim blijft om te snijden. Vandaag gaan de geruchten dat de Russen twee raketverdedigingsinstallaties hebben belegerd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov meldt intussen dat Rusland geen troepen kan laten terugtrekken. Net als president Poetin stelt Lavrov dat 'de militairen op de Krim niet van Rusland zijn'.

Het personeel van de Zwarte Vloot in Sebastopol, waar Rusland een grote marinebasis heeft, bevindt zich volgens de Russen 'op de gebruikelijke positie' en is dus niet bezig met -militaire- acties. EenVandaag-verslaggever Bart Hettema is op de Krim, in de havenstad Sebastopol aan de Zwarte Zee. In die stad is alles nog altijd rustig.

Op alle fronten en op de hoogste niveaus wordt vandaag diplomatiek bedreven. Rusland gaat in Brussel in overleg met de NAVO over Oekraïne. Tegelijkertijd hebben bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en de Amerikaanse president Barack Obama een bespreking om de situatie op te lossen. Zij werken samen aan een voorstel.

De Europese Commissie is bereid om Oekraïne met 11 miljard euro financieel te steunen.

In Parijs is ook diplomatiek topoverleg. Daar komen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en de VS bijeen. De Oekraïense interim-regering meldde daar alvast dat het absoluut niet zit te wachten op een gevecht met Rusland.

Over en weer wordt ook gezinspeeld op sancties. Mocht het westen daartoe overgaan, dan laat Rusland die niet onbeantwoord. De Europese Unie is vooral afhankelijk van Russisch gas.

In EenVandaag een bijdrage van Bart Hettema vanuit havenstad Sebastopol.