Insecten staan op het menu van de toekomst. We horen dit al jaren, maar tot op heden hebben de kleine diertjes nog niet op grote schaal de weg naar ons menu gevonden. Klaarblijkelijk vinden we het toch een beetje te eng om insecten te eten. Dat moet veranderen, dachten twee ondernemers uit Rotterdam. Zij bedachten 'de krekelburger'.

Insecten zijn voedzaam en gezond. Ze zitten vol met eiwitten, mineralen, vitamines en vetten. Daarnaast kunnen ze duurzamer gekweekt worden dan de meeste bekende vleessoorten, zoals rund en kip. Een ideaal voedingsmiddel dus, maar toch is er maar een klein percentage Nederlanders dat de dieren ook daadwerkelijk wel eens heeft gegeten. "Dat heeft voornamelijk met de perceptie te maken", zegt Sander Peltenburg van Burgsfoods. "We vinden het eng en vies om kleine beestjes te eten. En dat snap ik ook wel. Daarom leek het mij en mijn compagnon George Brandenburg een goed idee om ze wat minder herkenbaar te maken."

Rauwe wormen smaken heel romig

De mannen van Burgsfoods besloten om van de insecten burgers te maken. Peltenburg: "We zijn domweg in onze eigen keukens begonnen. De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig. Sprinkhanen zijn wat voller van smaak en krekels zijn een beetje notig. Die krekels bleken het beste geschikt om burgers van te maken."

Luister & lees ook

Krekelboerderij

Het kook-experiment begon dus kleinschalig, maar na een succesvolle proefperiode is er inmiddels opgeschaald. "Sinds februari hebben we een eigen productie-ruimte en ook de insecten komen van dichterbij huis", vertelt Peltenburg. In Werkhoven zit een een agrarisch familiebedrijf, dat voorheen alleen pluimvee hield, maar zich nu ook gedeeltelijk toelegt op het kweken van krekels. "Het is fijn dat de krekels uit Nederland komen. Dan weten we goed wat we verwerken in de burgers. Daarnaast is het leuk om te zien dat er meer mensen zijn, zoals wij, die zoveel vertrouwen hebben in de toekomst van de krekel als voedingsmiddel."

Insecten in restaurants

Consumenten die de krekelburger van Burgsfoods willen proeven moeten nog even geduld hebben. De burger was vorig jaar wel te proeven op een aantal festivals, zoals Welcome to the Village, waar hij in goede aarde viel. Maar nu wordt er op iets groters gemikt. Peltenburg: "We hopen nu een aantal cateraars en restaurants aan ons te verbinden. Het zou mooi zijn als zij de burger op het menu zetten. Dat is voor ons natuurlijk een fijne afzetmarkt, maar daarnaast kunnen restaurants echt een voortrekkersrol vervullen in hoe onze smaak zich ontwikkelt. Als een paar restaurants insecten gaan serveren, dan weet ik zeker dat we het binnen een paar jaar heel normaal gaan vinden om het ook zelf thuis te bereiden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.