Koper is in Nederland nergens meer veilig. Vooral begraafplaatsen, spoorwegovergangen, bedrijven en bouwplaatsen zijn geliefde doelwitten van koperdieven. De koperprijs is namelijk hoog waardoor er veel aan te verdienen valt. Gestolen koper wordt veelal doorverkocht aan metaalrecyclingbedrijven. Vanavond in EenVandaag: wordt het tijd voor legitimatieplicht bij inleveren van dit metaal bij de recycle-bedrijven?

Het krappe aanbod van koper en de grote vraag zorgt dat de prijs van het metaal stijgt tot exorbitante hoogte. In nog geen tien jaar is de prijs verzesvoudigd. Een kilo koper is bijna 7,50 euro waard. Onder andere ProRail heeft te lijden onder de diefstal. Koper wordt gestolen bij spoorwegovergangen waardoor treinen stapvoets moeten rijden. Dit zorgt niet alleen voor vertraging, maar ook voor veel materiële schade. Per jaar kost de koperdiefstal ProRail tot 10 miljoen euro.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.