Koning Willem-Alexander en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties zijn vandaag op Sint-Maarten. Op het eiland spreekt de koning met hulpverleners en bezoekt hij een ziekenhuis.

Eerder namen de koning en de minister al een kijkje in het commandocentrum van Defensie op Curaçao, dat de hulp aan Sint-Maarten coördineert. Tevens bezochten ze de meteorologische dienst van het eiland. 

Koning Willem-Alexander bezoekt Sint-Maarten

Bezoek is belangrijk

Volgens Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is het bezoek van Koning Willem-Alexander enorm belangrijk. "Hij laat door zijn bezoek zien dat de situatie op Sint-Maarten alle Nederlanders aangaat en dat het eiland bij Nederland hoort."

Hilhorst verwacht dat het bezoek van de koning ook het aantal donaties een boost zal geven, aan hulpverleningsorganisaties zoals het Rode Kruis. "Maar voor het echt grote geld is de politiek aan zet', aldus de hoogleraar. "Hier zijn duidelijke afspraken over. Nederland zal moeten bijdragen aan de kosten van de wederopbouw van Sint Maarten."

Wederzijdse liefde

Volgens Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, heeft het koningshuis een innige band met de getroffen eilanden. Zo bezocht toenmalig koningin Beatrix in 1999 de Antillen, om met eigen ogen te zien welke schade orkaan Lenny had aangericht. "Toen ze dicht bij de kust kwam, werd ze overspoeld door een grote golf. Met natte haren zette Beatrix haar gesprekken met bewoners voort." 

Ook Willem-Alexander schuwt het eiland niet. "In zijn vrije tijd bezoekt koning Willem-Alexander de eilanden regelmatig om te gaan duiken." En die liefde is volgens Marcella geheel wederzijds. "Curaçao en het Nederlandse gedeelte van Sint-Maarten zijn enorm koningsgezind."

De koning en minister Plasterk brengen morgen een bezoek aan Sint-Eustatius en Saba. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.