Nederland zet vol in op een plek in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Elke twee jaar mogen naast vijf permanente leden, waaronder Rusland en Amerika, ook tien andere landen zitting nemen in het belangrijke overleg.

Vandaag is de algemene vergadering van de VN. En ditmaal staat niet Rutte, maar Koning Willem Alexander voor het spreekgestoelte in New York. Maar helpt het Nederland aan de gedroomde plaats in de Veiligheidsraad? Diplomatiek expert Robert van de Roer denkt dat het niet makkelijk gaat worden.

'Toenadering Amerika en Rusland compliceert kandidatuur Nederland'

Juist rond deze vergadering speelt er een belangrijke toenaderingspoging tussen de twee permanente leden Rusland en Amerika. Poetin en Obama gaan in de zijlijn van de vergadering spreken over actie tegen de Islamitische Staat in Syrië, terwijl er in Oost-Oekraïne momenteel een opvallende rust is te bespeuren.

Nederland, dat binnen de VN juist probeert een tribunaal van de grond te krijgen tegen de daders van het neerschieten van de MH17, zal mogelijk last krijgen van deze toenaderingspoging tussen Rusland en Amerika, zegt diplomatiek expert Robert van de Roer. Nederland staat er volgens hem internationaal minder goed voor dan tijdens het vorige lidmaatschap in 1999 en 2000.

Eerste toespraak Oranje voor VN

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlands staatshoofd de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt. Aan de vergadering nemen ook koningin Máxima en premier Mark Rutte deel. Met de aanwezigheid van de zware delegatie wil Nederland zijn kandidatuur onderstrepen voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN in 2017.

Nederland was al een paar keer lid, voor de laatste keer in 1999 en 2000. Koning Willem-Alexander is de eerste Oranje die de internationale vredesorganisatie toespreekt. De koninginnen Beatrix, Juliana en Wilhelmina spraken het Amerikaanse Congres in Washington toe, tijdens de bezoeken die zij brachten aan de Verenigde Staten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.