Het wordt de grootste sluis ter wereld en hij komt te staan in IJmuiden. Alleen.. hij heeft nog geen naam. De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat vragen Nederlanders daarom om suggesties te sturen. Één suggestie is erg populair.

Door corona is gebarentolk Irma Sluis plots een BN'er. Er werden de afgelopen weken vele ode's aan haar gebracht. En nu zou het zomaar kunnen dat de grootste sluis ter wereld naar haar vernoemd wordt.

'Niet alleen witte mannen'

Want volgens een woordvoerder van de gemeente Velsen wordt de optie om de sluis om te dopen tot de 'Irma Sluis-Sluis' vaak gedaan. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt lijkt klein, want volgens de regels van de gemeente moet iemand tien jaar overleden zijn voordat straten, gebouwen of sluizen naar diegene vernoemd kunnen worden.

Volgens Rene Dings, die zich verdiept in de naamgeving van onder meer straten, voldoet de naam van Irma Sluis wel aan een aantal criteria: "Je ziet een trend dat we meer wegen naar vrouwen vernoemen, omdat de balans nu wel heel erg uitslaat naar witte mannen. Maar het allerbelangrijkste is dat een naam makkelijk uit te spreken moet zijn."

Lees ook

Internationale naam

Toch denkt ook Rene dat het niet 'Irma Sluis' wordt: "Het is een internationale zeeweg, dus ik vermoed dat ze ook zullen kiezen voor een naam die in het buitenland makkelijk uit te spreken is."

De inzendingstermijn voor de naam sluit op 4 augustus. Uiteindelijk kiest het college van burgemeester en wethouders van Velsen uit een top 5 de nieuwe naam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.