President Steinmeier van Duitsland is aan zet. Hij beslist op korte termijn of er nieuwe verkiezingen komen of niet. Een hernieuwde poging om een kabinet te formeren behoort immers ook nog tot de mogelijkheden. Maar als het aan de machtigste vrouw van Europa ligt gebeurt dat niet en komen er nieuwe verkiezingen.

Angela Merkel van de CDU ziet er geen brood meer in om weer rond de tafel te gaan zitten. Ook als het aan de SPD van Martin Schulz ligt komen er nieuwe verkiezingen. De liberale FDP heeft immers de stekker uit het coalitieoverleg met de christen-democraten en de Groenen getrokken, en nu staat Duitsland constitutioneel een beetje te tollen op z'n benen. De Duitse pers is laaiend: 'Neem je Verantwoording' is de algehele tendens.

Dat doen de partijen dus niet. Ze draaien zich om naar de kiezer en kijken hulpeloos in het rond. Een Duitsland zonder een krachtige regering is echter niet alleen slecht voor het land zelf, maar ook voor de rest van Europa. Duitsland onder leiding van Angela Merkel is immers het enige land van Europa dat in staat is mensen als Poetin, Trump en Erdogan tot de orde te roepen. De in Nederland wonende Duitse journaliste Anette Birschel maakt zich hierover oprecht zorgen. Zorgen die gedeeld worden door Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. "Een stuurloos Duitsland is slecht voor ons allemaal."         

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.