Kofi Annan is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. De Ghanese diplomaat was bijna tien jaar secretaris-generaal bij de Verenigde Naties. Hij bemiddelde in veel internationale conflicten en was goed bevriend met bijvoorbeeld het Nederlandse koningshuis.

Hij was van 1997 tot 2006 Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Zijn ambtsperiode werd gedomineerd door Irak, maar hij heeft ook veel gedaan voor het door oorlogen, hongersnood, vluchtelingenproblematiek en ziekten geteisterde Afrika. Ook slaagde hij erin fondsen bijeen te brengen voor de bestrijding van de aidsepidemie. Het lukte hem veel landen te overtuigen van de grote bedreiging die aids en hiv-besmetting vormt en van de noodzaak de strijd daartegen aan te binden.

In 2001 kregen Annan en de VN de Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk voor een beter georganiseerde en vrediger wereld.

Na zijn vertrek bij de VN kreeg hij de status van oude wereldleider en werd hij opgenomen in het gezelschap van The Elders, gevormd rond Nelson Mandela. Annan richtte zijn eigen stichting op: The Kofi Annan Foundation. Met die stichting probeerde Annan vrede over de wereld te bevorderen.

In 2016 sprak EenVandaag met Annan in het Vredespaleis in Den Haag. Hij kwam regelmatig in Nederland om te praten over wereldproblemen. Annan sprak zich duidelijk uit over de vluchtelingencrisis, waarvan hij dacht dat die op te lossen was geweest als er binnen de Europese Unie beter was samengewerkt. 

Kijk het hele interview met Kofi Annan hier terug. 

De oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties riep politici op om de crisis niet uit te buiten voor politiek gewin. Volgens Annan is het sluiten van deuren niet de manier, maar moeten politieke leiders het gesprek aangaan met het volk over de manier waarop vluchtelingen opgevangen moeten worden. “Fort Europa leidt alleen maar tot een kat en muis-spel tussen de autoriteiten en mensensmokkelaars", zei hij toen in het interview. 

Hij zette zich vanaf 2012 als speciaal gezant van de Verenigde Naties in om het bloedvergieten in Syrië te stoppen. Over het mislukken daarvan zei hij: “Het is altijd teleurstellend als je het doden niet kunt stoppen. Van tevoren dacht ik: het kan als de veiligheidsraad me steunt. We hadden meer kunnen doen als de partijen klaar waren voor vrede, maar omdat ze beiden dachten dat ze konden winnen was dat toen niet het geval.”

Bekijk hier het interview dat we in 2010 hadden met Kofi Annan 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.