Bijna 80 jaar zat het filmmateriaal van het Joodse stel van Mimi Dwinger en Barend Boers opgesloten in een koffer. Aan hun kinderen, André, Yvette en Marion vertellen ze niets over het verleden. Maar de drie voelen dat er iets is. “Het was iets zwaars, iets donkers, en het zat in die koffer”, zegt André. Na 79 jaar openen ze de koffer en begrijpen ze waarom de beelden verstopt waren: op de film zijn de familieleden te zien die tijdens de oorlog om het leven kwamen.

Op 18 april 1939 trouwde het Joodse stel. Ze gaven elkaar net voor de Tweede Wereldoorlog het ja-woord in de synagoge. Alles werd vastgelegd op film, ook de bruiloftsgasten. Maar bijna drie jaar later is het merendeel van de bruiloftsgasten gedeporteerd en vermoord in de oorlog. Barend en Mimi weten zichzelf op wonderbaarlijke wijze in veiligheid te brengen. 

De koffer gaat open

Nadat hun beide ouders zijn overleden, vader Barend overleed al in 1979, maken de drie kinderen de koffer open. Ze vinden de Kodak filmspoel met daarop de trouwdag van hun eigen ouders. “Ik zag mijn opa van moeders kant, de broers van mijn vader met hun vrouwen. Ze kwamen voor mijn ogen tot leven. Mensen die feest vieren, lachen, ontroerd zijn, eten en drinken.” 

De koffer zou nooit voor het grote publiek geopend zijn, als er niet een toevallige ontmoeting was geweest op de plek waar Barend en Mimi ooit trouwde: de oude synagoge in Leeuwarden. Journalist Auke Zeldenrust loopt daar bij toeval de familie tegen het lijf. Hij hoort over een bruiloft in 1939 waar een film van is. Zeldenrust ziet direct de waarde van de film in. Hij dringt er bij de familie op aan om de film naar het Fries filmarchief te brengen. Het blijkt uniek materiaal.

Dramatische periode in de wereldgeschiedenis

De koffer van Mimi en Barend hebben de kinderen nu geschonken aan het Fries Verzetsmuseum. "Voor mijn ouders moest de koffer dicht blijven, omdat ze anders niet verder konden, maar wij, de tweede generatie, hebben de kracht en de plicht om de koffer te openen en de inhoud ervan te verspreiden. Dit persoonlijke verhaal van mijn ouders maakt deel uit van een dramatische periode in de wereldgeschiedenis en moet verteld worden. Zodat de geschiedenis zich niet herhaalt. Zij konden het niet, maar wij wel."

In samenwerking met de kinderen heeft journalist Auke Zeldenrust het boek ‘De Joodse Bruiloft’ geschreven, dat op 18 april 2018 wordt gepresenteerd in Leeuwarden, op de plek waar 79 jaar geleden Mimi en Barend elkaar het ja-woord gaven.