Het broeikaseffect bereikt binnen uiterlijk tien jaar het punt waarop het niet meer omkeerbaar is als er geen krachtige maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit een internationaal rapport dat morgen verschijnt.

De onderzoekers waarschuwen beleidsmakers in de hele wereld dat er onvoorspelbare rampen aankomen als de temperatuur verder stijgt.

Een verdere stijging in de komende decennia heeft tot gevolg dat de landbouw ontregeld wordt, dat er tekort zal zijn aan water en dat er omvangrijke droogte optreedt. Ziekten zullen om zich heen grijpen, het niveau van de zeeën zal stijgen en bossen zullen sterven.

Het rapport dringt er bij de grootste industrielanden op aan dat zij zorgen in 2025 een kwart van hun energie uit duurzame bronnen halen en dat zij in 2010 tweemaal zo veel als nu investeren in energietechnologie die minder koolstof nodig heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.