Woedend is hij. Autohandelaar Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. Justitie roept al jaren dat hij betrokken is bij liquidaties, maar nooit is hij ervoor vervolgd. "Pure karaktermoord", zegt Otto in een uniek interview vanuit de gevangenis.

In Brabant geldt hij als het ultieme voorbeeld van een gewetenloze en ondermijnende beroepscrimineel: Klaas Otto. Veroordeeld voor afpersing, bedreiging, zware mishandeling en het witwassen van 1,3 miljoen euro via zijn autobedrijf. Ondanks een hard vonnis van de rechtbank, ontkent Otto de feiten waar hij nu voor vastzit.

'Holleeder van het Zuiden'

"Ik heb mijn autobedrijf vanaf de grond opgebouwd en totaal niet witgewassen. Ik heb het ook nooit nodig gehad om mensen af te persen. Dat ik het liefste jongetje van de klas ben, hoor je mij niet zeggen. En dat ik mijn geld heb teruggevraagd op een manier die anders had gekund, dat wil ik best toegeven", zegt Otto.

Vanuit zijn gevangeniscel belt Klaas Otto met verslaggever Bram de Waal.

Maar dat is heel iets anders dan de veel zwaardere delicten waar Otto al jaren door justitie mee in verband wordt gebracht: criminele afrekeningen in de Brabantse onderwereld. Zoals vermeende moordplannen op een officier van justitie en een oud-president van No Surrender. In de media zetten politie en justitie Otto neer als de 'Holleeder van het Zuiden': onberekenbaar, gewetenloos en agressief.

info

Wie is Klaas Otto?

Klaas Otto staat ook bekend als 'De Generaal'. Justitie beschouwt hem als een van de grootste criminelen van Nederland. Otto begint op zijn twintigste als autohandelaar. Hij werd lid van motorclub Satadurah, maar stapte daar op door een verschil van mening over het beleid.

In 2013 richtte hij motorclub No Surrender op, waar ook Willem Holleeder lid van werd. Onder leiding van Otto groeide No Surrender uit tot een internationale speler met tientallen afdelingen. In het voorjaar van 2015 overleeft de motorclub-baas een aanslag op zijn leven. Hij besluit het presidentschap van de club neer te leggen, maar keert korte tijd later terug.

In februari 2016 stapt Otto opnieuw op. Naar eigen zeggen 'omdat hij het zat is dat zijn naam wordt verbonden aan iedere actie door No Surrender'. In juni van dat jaar wordt hij, samen met zijn handlanger Janus de V., gearresteerd. Uiteindelijk wordt Otto veroordeeld tot 6 jaar cel voor zware mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen van 1,3 miljoen euro. Daarvoor zit hij nu nog steeds vast.

'Zweer het op alles wat me lief is'

"Wat dat betreft is er een aardige parallel te trekken met de zaak-Holleeder (...) waarbij het eigenlijk ook heel lang heeft geduurd voordat justitie toe was aan de heel concrete verdenkingen rond liquidaties (...) Wij zijn hard op weg om dat voor elkaar te krijgen, ja" zegt oud-hoofdofficier Charles van de Voort in RTL-documentaire 'Motorbendes onder vuur'.

Maar tot op de dag van vandaag wordt Otto niet opgepakt, laat staan vervolgd, voor dit soort onderwereldmoorden. Daarom eist hij nu dat deze publieke beschuldigingen stoppen. "Ik heb nog nooit iemand vermoord en nog nooit iemand laten vermoorden. Ik zweer het op alles wat me lief is. Het komt niet eens in me op. Dat wil ik onder ede verklaren. Want ik lig hier nachten wakker van. Ik heb dit soort dingen niet gedaan", zegt Otto in het interview vanuit de gevangenis.

Ik heb nog nooit iemand vermoord en nog nooit iemand laten vermoorden. Ik zweer het op alles wat me lief is.

'Opmerkelijke zaak'

Emeritus-hoogleraar strafrecht Theo de Roos bestudeert de zaak rondom Otto. Hij kan zich de woede van Otto goed voorstellen. "Ik kan natuurlijk niet beoordelen of Klaas Otto de waarheid spreekt. Maar goed, stel dat hij écht niet bij die liquidaties betrokken is. Dan ben je natuurlijk superlink. Ik kan me dat heel goed voorstellen. Want over het algemeen is men bij politie en justitie juist veel terughoudender met het uiten van dit soort zware verdenkingen. Pas als er echt een zaak is, gaat men ermee naar buiten. Dit is wel echt een opmerkelijke zaak". legt De Roos uit.

Maar ondanks alle klachten van Otto kunnen gezagsdragers het ook de laatste tijd niet laten om via de media publieke beschuldigingen te uiten aan zijn adres. Dat blijkt bijvoorbeeld als minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op 22 september te gast is in het programma Buitenhof.

Klaas O.

Grapperhaus is daar uitgenodigd om te praten over de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Een liquidatie die vermoedelijk is gepleegd in opdracht van de meest gezochte crimineel van ons land: drugsbaron Ridouan Taghi. Als de interviewer vraagt waarom het toch niet lukt om criminelen als Taghi te pakken, betrekt de minister de zaak van Otto erbij.

"Nou ik kan over die concrete zaak niet iets zeggen. Ik kan wel in algemene zin iets zeggen over die georganiseerde misdaad. Het beeld dat er dingen niet zouden lukken, is verkeerd. Je ziet dat er in de afgelopen jaren een aantal belangrijke bendes en ook kopstukken zijn opgepakt. Denkt u even aan Klaas O., die aan het hoofd stond van zo'n uiterst gewelddadige, misdadige Outlaw Motor Gang", antwoordt Grapperhaus op de vraag.

'Minister is verkeerd geïnformeerd'

Vanuit zijn gevangeniscel reageert Otto zeer verbaasd op de uitspraken van minister Grapperhaus. "Ik stond perplex. Ik vond dat totaal niet kloppen. Ik nodig de minister graag uit om mijn dossier te lezen en om dan pas een oordeel te geven. Ik denk zelf dat hij verkeerd geïnformeerd is."

Opvallend aan de uitspraken van Grapperhaus is ook dat de rechtbank nog geen uitspraak heeft gedaan in het zogenoemde 'No Surrender-proces' waarin Otto wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Het hoger beroep als het gaat om witwassen, afpersen en bedreigen gaat deze week verder met een regiezitting. Ook in die zaak is Otto dus nog niet onherroepelijk veroordeeld.

'Uitspraken onhandig'

De Roos noemt het interview van Grapperhaus daarom "onhandig": "Toen Grapperhaus in Buitenhof met de naam Klaas O. op de proppen kwam, dacht ik: dat is niet terecht. Het is heel onhandig, omdat hij de link legt met de Mocromaffia. Otto is veroordeeld voor witwassen. Van zijn betrokkenheid bij liquidaties is tot nu toe niets gebleken", zegt De Roos.

info

Reactie Grapperhaus

"In Buitenhof heeft minister Grapperhaus in algemene zin gesproken over de bestrijding van georganiseerde misdaad. Daarbij hoort ook dat er een aantal verdachten in onderzoeken naar de georganiseerde misdaad is opgepakt. De minister heeft niets toe te voegen aan dit interview", reageert het ministerie van Justitie en Veiligheid op de uitspraken van Grapperhaus.

Klaas Otto heeft inmiddels aangifte gedaan van smaad, laster en de valse beïnvloeding van getuigen door het rechercheteam 'Tijgertje', dat onder verantwoordelijkheid van het OM Zeeland West-Brabant onderzoek naar hem doet. "Er is karaktermoord op mij gepleegd. Rechercheurs hebben me zwart gemaakt bij getuigen. Ik vind het puur machtsmisbruik, heel erg", zegt Otto over de beschuldigingen.

info

Reactie Openbaar Ministerie, parket Zeeland-West Brabant

De klacht die de heer Otto aandraagt is niet nieuw voor ons. Bij de behandeling van de strafzaak heeft de rechtbank zich uitgesproken over de wijze van opereren door politie en justitie. De conclusie van de rechters is dat de politie niet onrechtmatig heeft opgetreden. Er is dus geen ongeoorloofde druk uitgeoefend op getuigen. Ook een ander OM-onderdeel kwam tot de dezelfde conclusie. Het hoger beroep in de strafzaak tegen de verdachte wegens o.a. witwassen (ruim 1,3 miljoen euro), valsheid in geschrift, afpersingen, bedreiging en (zware) mishandeling loopt en gaat morgen verder.

'Geen kans op eerlijk proces'

Louis de Leon, advocaat van Otto, is toch nog steeds zeer kritisch over de werkwijze van politie en justitie. "Het rechercheteam zorgt ervoor dat Klaas Otto volstrekt geen kans meer maakt op een eerlijk proces. Dat is mijn grootste bezwaar. Getuigen worden beïnvloed op een strafbare manier. Daar wordt veel te gemakkelijk over gedaan door politie en justitie. Het is als de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt De Leon.

De Rijksrecherche en het OM hebben de aangiften van Otto afgewezen. Daarom probeert hij nu met zijn advocatenteam vervolging af te dwingen via een artikel-12 procedure bij het gerechtshof. De rechters moeten serieus naar de klachten van Otto kijken, vindt ook strafrechtgeleerde De Roos. "De rechercheurs in kwestie hebben zeer intensief gepraat met getuigen. Er is sprake van psychische druk. Dat is een heel gevaarlijk gebied, omdat de waarheidsvinding onder druk kan komen te staan. In het klaagschrift dat ik heb gelezen wordt wel materiaal aangeleverd dat de politie mogelijk over de schreef is gegaan", zegt De Roos.

'Ondervraag me erover'

Naast de oproep aan minister Grapperhaus heeft Otto ook nog een speciaal verzoek aan de leidinggevenden bij politie en justitie. "Al die aantijgingen (over liquidaties red.) die ze tegen me hebben. Maar kom me dan alsjeblieft een keer ophalen en ondervraag me erover. Doe goed onderzoek. En als dat klaar is, durf dan ook op televisie te zeggen: 'We zaten ernaast, de informatie was fout'. Dit zit me zo dwars. Dat is het probleem waar ik mee zit."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.