Kitesurfen staat dit jaar voor het eerst op het olympisch programma. Om haar droom waar te maken, verruilde kitesurfer Annelous Lammerts een aantal jaar geleden het freestylen in voor racen. "Een grote eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen."

Als kind keek Lammerts al naar de Olympische Spelen. "Ik vond het enorm gaaf om te volgen en straks sta ik er zelf."

Freestyle in plaats van racen

Het is de kroon op een carrière die inmiddels 10 jaar duurt, maar dat het zou gebeuren was helemaal niet vanzelfsprekend. Van huis uit doet Lammerts namelijk aan freestyle kitesurfen, waarbij het draait om springen en andere trucs. Ze won in die categorie verschillende nationale en internationale prijzen.

Freestyle kitesurfen is een heel andere discipline dan kitesurfracen, de discipline die dit jaar debuteert op de Olympische Zomerspelen in Frankrijk. Bij kitesurfracen draait het om het zo snel mogelijk afleggen van een parcours op het water, iets waar Lammerts tot een paar jaar geleden nauwelijks ervaring mee had.

info

Vooruitblik 2024

In de eerste week van het nieuwe jaar blikt EenVandaag vooruit op belangrijke evenementen in 2024. In juli, augustus en september van dit jaar vinden de Olympische en Paralympische Zomerspelen plaats in Frankrijk. Bijna 150 Nederlandse atleten hebben zich inmiddels gekwalificeerd.

'Overstap maak je niet zomaar'

Toen bekend werd dat kitesurfracen een olympische sport zou worden, leek het haar dan ook niet realistisch dat ze zich zou kwalificeren. "Natuurlijk vond ik het supergaaf, maar kitesurfracen was niet mijn discipline, ik deed freestyle. Die overstap maak je niet zomaar."

Maar toen kwam ze thuis te zitten door corona. "Alles viel weg en ik had opeens heel veel tijd. En had ik de tijd ook om mee te trainen met het Nederlandse team vanaf dat moment dat dat weer een beetje kon."

'Weer de slechtste op het water'

Lammerts had veel twijfels in het begin. "Ik heb in tien jaar best wat opgebouwd en dat moet je dan allemaal opzij zetten voor een compleet andere discipline. Je bent eigenlijk weer de slechtste op het water, je moet helemaal opnieuw beginnen. Ik twijfelde wel een beetje of ik die stap durfde te nemen."

Maar mede dankzij het vertrouwen van de coach van het Nederlands team en het Watersportverbond, waagde ze toch de sprong: "Ik denk dat ze mijn motivatie zagen. De jongens waren al een half jaar langer bezig en van hen kon ik veel leren. Op die manier is het best snel gegaan." Afgelopen augustus sleepte Lammerts haar olympische kwalificatie binnen.

Bekijk ook

Mentale aspect belangrijk

Ze heeft veel aan de sportpsycholoog van TeamNL, vertelt Lammerts. "Het mentale aspect speelt een belangrijke rol tijdens het kitesurfracen. Je moet heel scherp zijn. Als je helemaal stijf staat van de zenuwen kan je geen goede beslissingen maken. Ik probeer me daar zo goed mogelijk op voor te bereiden."

Want zenuwen zijn voor haar best een ding. "Ik merkte eerder al dat ik soms erg zenuwachtig was voor wedstrijden. Dus eigenlijk vanuit die gedachten met een sportspsycholoog gaan werken. Dat bevalt heel goed. Het is ook een van de dingen die heel belangrijk is en straks in Parijs mega belangrijk gaat zijn."

'Terug in mijn bubbel'

Op 4 augustus start het olympisch zeilevenement, waar kitesurfracen onderdeel van uitmaakt. Lammerts kijkt ernaar uit.

"Ik denk dat als ik naar de openingsceremonie ga dat ik dan echt die sfeer van de Olympische spelen mee ga krijgen en dan terug in de focus, terug in mijn bubbel, klaarmaken voor de wedstrijd."

Kitesurfen maakt debuut op Olympische Spelen met de Nederlandse Annelous Lammerts als kanshebber

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.