Volgens Margrite Kalverboer, de Nederlandse Kinderombudsvrouw, had de 17-jarige Nederlander Charly T. al in de eerste dagen na zijn aanhouding in Spanje naar Nederland gehaald moeten worden. T. zit inmiddels vijf maanden vast.

De Kinderombudsvrouw maakt zich ernstig zorgen om de jongen omdat Charly al zo lang in voorarrest zit. "Dat is erg slecht voor zijn perspectief en ontwikkeling", vindt Kalverboer.

Ze hoopt dat de Nederlandse overheid nu alsnog alles op alles zet om T. zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. "Dan spreek ik over binnen enkele dagen en niet over weken."

Aangeklaagd voor seksueel misbruik

Charly T. werd in augustus opgepakt door de Spaanse politie. Hij is door twee Britse meisjes van 12 en 14 aangeklaagd voor seksueel misbruik. T. zelf spreekt de aanklacht tegen. Hij wacht nu de zaak af in een jeugdinrichting nabij Alicante. De Spaanse Officier van Justitie heeft laten weten minimaal 4 jaar cel tegen hem te zullen eisen.

Contact met Spaanse kinderombudsman

Volgens de Kinderombudsvrouw is de zaak uniek en is T. op dit moment de enige Nederlandse minderjarige die vast zit in een buitenlandse cel. Ze laat weten contact te willen zoeken met de Spaanse kinderombudsman om zo te proberen iets voor Charly te betekenen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zet vraagtekens bij de rechtsgang in Spanje. "Spanje heeft geen goed trackrecord in hoe ze omgaan met buitenlanders daar in de gevangenis." Ook in deze zaak zijn er volgens Omtzigt fouten gemaakt. "Er was geen goede tolk aanwezig bij de verhoren waardoor stukken verkeerd vertaald zijn."

Kwetsbare gevangene

Omtzigt vindt dat Nederland meer zijn best moet doen voor Charly omdat hij in de categorie kwetsbare gevangenen valt. "Alle reden voor Nederland om hem goed bij te staan en te zorgen voor een eerlijk proces: dat de stukken juist vertaald worden."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten zich niet te kunnen mengen in de Spaanse rechtsgang. Wel heeft de advocaat van Charly op 18 december een verzoek ingediend om de jongen naar Nederland te laten komen. De Nederlandse ambassadeur heeft dit verzoek ondertekend en onder de aandacht gebracht in Spanje.

Eerder sprak EenVandaag met de vader en broer van Charly T. over de zaak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.