Kinderen vriezen dood, terwijl hulpverleners om de hoek hun werk doen: in de vluchtelingenkampen in en rondom de Afghaanse hoofdstad Kabul is sprake van onmenselijke toestanden.

De afgelopen tien jaar stroomden miljarden dollars aan noodhulp het land in. Er zijn tweeduizend hulporganisaties actief. En toch blijkt het niet mogelijk om weerstand te bieden aan een koude winter. Gevolg: de afgelopen weken vroren 28 kleine kinderen dood gevroren in de vluchtelingenkampen.

Het officiële standpunt van de internationale gemeenschap over Afghanistan is dat het beter gaat. Daardoor kunnen troepen zich de komende jaren gaan terug trekken. Het vluchtelingenprobleem past niet in dat mooie plaatje van de Afghaanse regering en de ISAF-troepen.

Uit een deze week gepresenteerd onderzoek van Amnesty International blijkt dat er binnen Afghanistan een half miljoen vluchtelingen op drift zijn. Ze wonen in illegale kampen rond de grote steden. In Kabul zijn de afgelopen jaren tientallen van dit soort kampjes ontstaan, met in totaal 35.000 inwoners.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.