On-Nederlands. Zo werd de sociaal-economische situatie in Rotterdam-Zuid genoemd. Een van de initiatieven om achterstandswijken te verbeteren wordt er deze week in praktijk gebracht. Kinderen krijgen 10 uur extra les per week.

Op 30 basisscholen in Rotterdam-Zuid zitten kinderen vanaf deze week langer op school. Naast extra taal-en rekenlessen zijn er ook meer activiteiten op het gebied van sport, kunst en natuur.

Sociaal-economische vaardigheden

Rotterdam heeft voor deze aanpak gekozen, omdat niet alle kinderen van huis uit met deze activiteiten in aanraking komen. Onderwijs-wethouder Said Kasmi (D66) vertelt waarom: "We zetten vooral in op sociaal-emotionele vaardigheden, nadat we eerder al hebben ingezet op taal, lezen en rekenen."

Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor gezondheid, cultuur-educatie, judo en schaken. "Als je nu investeert is het op de lange termijn voor de kinderen beter, en ook voor de samenleving. We proberen letterlijk het leven van de kinderen te verrijken."

We proberen letterlijk het leven van de kinderen te verrijken.

Ook andere organisaties

"Het is niet de bedoeling dat leraren alle extra lessen geven", zegt Kasmi. "De scholen werken samen met andere organisaties, bijvoorbeeld op sport-en cultuurgebied."

info

Proef van 4 jaar

Op de 30 basisscholen zitten zo'n 7500 kinderen. Het gaat om een proef van 4 jaar, die in totaal 38 miljoen euro kost. Het Rijk en de gemeente betalen ieder de helft.

De extra lessen zijn een van de initiatieven van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) dat sinds 2011 bestaat. In het NPRZ werken Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie samen om de positie van Rotterdam-Zuid te verbeteren. Dat is nodig omdat het gebied sociaal-economisch een grote achterstand heeft. Het opleidingsniveau is relatief laag, de werkloosheid hoog en veel woningen zijn in slechte staat.

Radio-interview: wethouder Said Kasmi van Rotterdam vertelt over de extra lessen die kinderen in Rotterdam-Zuid zullen krijgen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.