De Nederlandse Publieke Omroep wil de televisiemakers bewuster maken van het gebruik van muziek. Dat doet de NPO na een klachtenregen over de verstaanbaarheid van de reportage rondom Koningsdag.

'Een prachtfeest op Koningsdag', schreef een AD-lezer uit Zwijndrecht, die op 27 april voor de buis zat. 'Eén groot minpunt. Tijdens een toespraak moest er zo nodig meer geluid bij de tv-beelden. Door deze herrie was de man vrijwel niet te verstaan. Iets soortgelijks gebeurde bij het NOS-commentaar van Astrid Kersseboom...' Ook bij EenVandaag krijgen we geregeld berichten van kijkers die last hebben van de achtergrondmuziek. 

In EenVandaag gaan we nu kijken waar dit nou precies aan ligt. Hiervoor spreken we met Jan de Laat, hoofd van het audiologisch centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij vertelt ons wat voor gehoorproblemen ervoor kunnen zorgen dat muziek in onze reportages hinderlijk kan werken. 

Ook spreken we Sim Kranenburg van techwebsite Tweakers.net. Want naast je eigen gehoor kan ook de televisie ervoor zorgen dat het lastig is om pratende mensen goed te verstaan.