Wil je weten wat voor weer het was op jouw geboortedag, of op elke willekeurige andere dag uit de historie? Er bestonden al sites waar je kunt zien welke single er op nummer 1 stond op de dag van je geboorte, maar nu kan je ook het weer bekijken. Via het KNMI kon je dat al geruime tijd opzoeken, maar een Amerikaanse website laat je nu nóg verder in het verleden duiken.

Zoekmachine Wolfram Alpha heeft sinds kort weerdata toegevoegd. De meeste data is voor Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en enkele andere landen, maar ook voor Nederland zijn gegevens te vinden. Vul in de zoekmachine bijvoorbeeld 'weather, june 17, 1955, London' in en je krijgt een gigantische hoeveelheid historische klimaatdata. Hetzelfde werkt als je Londen vervangt voor Amsterdam. Deze ontdekking werd gedaan, en beschreven, op het blog van Eric Hennekam.

Uit de tijd van ver voor de computer en het moderne weerstation zijn opvallend veel gegevens beschikbaar. Deze zijn afkomstig van oude walvisvaarders die in hun logboeken alles bijhielden. Je kunt dat weer terugzoeken voor reizen tot 1890. Website Old Weather maakte die historische weergegevens beschikbaar via het web.

info

Wolfram Alpha is een antwoordmachine op het web, die niet zoekt naar pagina's zoals bijvoorbeeld Google dat doet, maar naar antwoorden op vragen. Dat doet hij door te zoeken in een enorme database van informatie. De website werd officieel geopend op 18 mei 2009.

Nederlands weer via het KNMI

Via een zoekmachine van het KNMI kun je voor veel weerstations in Nederland de historische gegevens opzoeken. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat het 25 jaar geleden een prettige 16 graden was, maar wel zwaarbewolkt. 

Het weer in de Bilt op 25 april 1993.

De meeste gegevens zijn terug te vinden voor de Bilt, waar je terug kunt tot het jaar 1901. Van andere weerstations zijn de gegevens van een kortere periode op te zoeken. 

Zoek hier op wat het historische weer was:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.