De VVD zit weer eens in zwaar weer. Buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke legt zijn Kamerzetel neer na een #metoo affaire. Minister Stef Blok van Buitenlandse zaken meent dat hij geen succesvolle multiculturele samenleving kent. Als voorbeeld daarvan wijst de minister naar Suriname. Hij noemt dat land in een besloten bijeenkomst zelfs een ‘failed state’ (een mislukte staat). Blok moet zich in een debat hiervoor verantwoorden.

De VVD stapelt al jaren schandaal op schandaal. Liegen, sjoemelen met declaraties, onder dubieuze omstandigheden een bedrijf verwerven. Integriteit lijkt een probleem binnen de VVD.  Uit onderzoek van Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus universiteit komt de VVD iedere keer weer als koploper uit de bus als het gaat om schendingen van de integriteit.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: ,,Ik baal hiervan omdat het afleidt van de dingen waar we mee bezig zijn.” Dijkhoff wil niet zeggen dat het de partij schaadt. Hij houdt het liever bij: “Het helpt niet.”

"Als bepalende kabinetspartij lig je onder een vergrootglas. In de frontlinie ben je natuurlijk ook de eerste die een klap krijgt als er iets niet goed gaat.”

Kiezer heeft geen spijt

Gek genoeg neemt de VVD-kiezer het de partij helemaal niet kwalijk. Uit een enquête onder leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat 71 procent van de VVD-kiezers geen spijt heeft van hun stem op de liberalen. Dat is aanmerkelijk hoger dan dat bij andere partijen.

Lees ook:

“Onze minister-president doet het behoorlijk goed doet met een versplinterde regering, en een oppositie die het aan de zijlijn altijd beter weet.” 

Dijkhoff weet het ook niet

Fractievoorzitter Dijkhoff kan ook geen antwoord geven op de vraag hoe het komt dat de kiezer de partij niet afstraft in de peilingen. ”Ik weet het ook niet.” Dijkhoff benadrukt dat hij schendingen van integriteit zeer serieus neemt.

VVD-kiezers uit het EenVandaag Opiniepanel geven de volgende redenen waarom zij de partij trouw blijven ondanks alle schandalen.

“De VVD heeft een bepaalde visie waar ik voor kies. Als er fouten worden gemaakt door een minister, dan is dat niet van invloed op mijn keuze.”

“Ik kijk met afgrijzen naar de hetzes in de media. De mainstream media maken zichzelf steeds ongeloofwaardiger, niet de VVD.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.