Mocht Mark Rutte het initiatief krijgen om een nieuwe coalitie te gaan onderzoeken, dan moet hij allereerst opnieuw kijken naar een Paars-plus combinatie. Dat blijkt  uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Op plek twee staat – ondanks het mislukken van de formatie -  de variant  van VVD en CDA met PVV. Mochten die beide varianten mislukken dan zou er niet moeten worden gekeken naar een middenkabinet (VVD-PvdA-CDA), maar is er een voorkeur voor een linkse variant met PvdA, CDA, SP, GroenLinks.

Kiezers zien het CDA als hoofdschuldige aan het mislukken van de onderhandelingen. De helft (50 procent) van de deelnemers aan het onderzoek wijst naar het CDA. Het besluit van Geert Wilders om te stoppen met onderhandelen wordt door bijna 60 procent van de deelnemers ondersteund.

Kritiek op het CDA is er ook vanuit de eigen CDA-kring. Bijna een derde van de CDA-stemmers vindt dat het CDA zelf schuldig is aan het mislukken van de onderhandelingen. Opvallend is dat vrijwel niemand (minder dan 1 procent) de VVD en Mark Rutte schuldig acht.

Kiezer wil Paars-plus coalitie