De Nederlandse haute cuisine maakt school in Nepal: niets minder dan ‘onze’ Kapsalon geldt in de betere Nepalese restaurants als delicatesse.

Een Nepalees foodblog omschreef het gerecht, dat bestaat uit shoarma, kebab, kip of falafal, patat, Goudse kaas, salade, sambal en knoflooksaus, als een “beroemd Nederlands gerecht” en “een minifeestje van al mijn favoriete smaken”

Cultureel erfgoed van de toekomst

Waarom het calorierijke gerecht zo aanslaat is niet bekend, maar misschien is het geen wonder, in een land waar yakboterthee als nationale drank geldt. Overigens is Kapsalon inmiddels ook al in België, Duitsland, Frankrijk, Turkije en de VS behoorlijk populair aan het worden en wordt in Nederland zelfs gezien als het cultureel erfgoed van de toekomst.

Nepalese chef

En het leidt nu tot een hype in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Journaliste Nina van Raay ontdekte dat een Nepalese chef-kok in Nederland was geweest, en bij terugkeer door vrienden werd gevraagd iets typisch Nederlands te maken. “Hij overwoog een stamppot, maar ging uiteindelijk voor iets met friet. Dat vinden ze hier ook lekker. Toen heeft hij ze een kapsalon voorgeschoteld. Na het opeten waren ze waanzinnig enthousiast.”

Op de instagram-account van het foodblog Foodiesistersnepal wordt het recept behoorlijk vaker opgevraagd dan andere recepten: