Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een computerprogramma ontwikkeld hebben waarmee ze met 91 procent zekerheid kunnen vaststellen of iemand homo of hetero is.

Dat zou allemaal lukken op basis van een paar foto’s. En qua schatten doet het computerprogramma  het een stuk beter dan mensen: die schatten seksuele geaardheid ongeveer zestig procent van de tijd goed in bij mannen en 54 procent van de tijd bij vrouwen. Het algoritme getest met ruim 300.000 foto’s van ruim 75.000 mannen en vrouwen.

Wat het algoritme doet is objectief kijken naar een aantal uiterlijke kenmerken. Zo is de kaaklijn van homomannen volgens de wetenschappers iets smaller dan die van heteromannen. Terwijl lesbische vrouwen dan weer minder make-up zouden gebruiken dan hetero vrouwen. Het zijn nogal wat clichés en hoe knap het systeem ook werkt er is inmiddels een storm van kritiek losgebarsten.


Vooral organisaties die opkomen voor belangen van homo’s maken zich grote zorgen. “Je moet je niet voorstellen wat er zou gebeuren als dit systeem in handen komt van een regime in Tsjetsjenië, of Iran, waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is.” En Tsjetsjenië is niet het enige land waar je maar beter niet homoseksueel kunt zijn. In al deze landen is het nog steeds strafbaar.

En ook op Twitter zie je dat veel mensen zich er druk over maken.

En dat schedelmeten, dat klinkt bekend. Het is ook zeker niet de eerste keer dat wetenschappers claimen dat ze op basis van uiterlijk weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. De Italiaanse criminoloog Cesara Lombroso dacht eind negentiende eeuw al dat hij kon zien of iemand crimineel was.

Een laag voorhoofd en zware wenkbrauwen zouden dat bewijzen. Inmiddels weten we wel dat zware wenkbrauwen je nog geen crimineel maken maar wat wel interessant is: zeker bij homoseksualiteit is of het te maken heeft met opvoeding of dat mensen zo geboren worden een vraag waar wetenschappers al jaren een antwoord op proberen te vinden.  

Hoe ver techniek met gezichtsherkenning is zagen we gisteren al bij de lancering van de nieuwste iPhone. Maar – gelukkig in dit geval – werkt het nog niet helemaal vlekkeloos. Misschien is het maar goed dat je met die techniek alleen nog maar een telefoon kan ontgrendelen.