De SP wil een reactie van demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie op de uitzending van EenVandaag over de verharding die zowel advocaten als verzekeraars signaleren in letselschadezaken. Kamerlid Michiel van Nispen wil onder meer van de VVD-bewindsman weten of hij bereid is met verzekeraars, advocaten en andere betrokkenen om tafel te gaan over een oplossing.

Uit een rondgang die EenVandaag maakte onder tientallen gespecialiseerde letselschadeadvocaten bleek afgelopen week dat driekwart van hen stelt dat de opstelling van verzekeraars in letselschadezaken verhardt.

Aansprakelijkheid van schade wordt minder snel erkend en de hoogte van de schade wordt vaker en feller bestreden, stellen de advocaten. Verzekeringsmaatschappijen trekken zich volgens hen weinig tot niets aan van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), die tot doel heeft dossiers binnen twee jaar af te wikkelen en rechtszaken zoveel mogelijk te voorkomen. Advocaten noemen de GBL tegenover EenVandaag een "farce" en een “tandeloze tijger”. 

SP-Kamerlid Van Nispen wil nu van Blok weten of de gedragscode recent nog is geëvalueerd en, als dat niet het geval is, of de minister bereid is tot een evaluatie. Ook wil hij een reactie van de bewindsman op het voorstel van de vakvereniging ASP om de gedragscode in de wet op te nemen. Verder wil de SP’er meer informatie over de doorlooptijd van letselschadezaken. 

Het Verbond van Verzekeraars erkende in EenVandaag dat er een verharding plaatsvindt, maar wijt deze ook aan de opstelling van advocaten. Verzekeraars ontkennen dat langere doorlooptijden van letselschadezaken veroorzaakt worden door bezuinigingen en reorganisaties, zoals de ASP signaleerde.

Eerder deze week maakten we een reportage over de 'verharding' van verzekeraars bij letselschade.

Download

Download

Kijk en lees: voor de tweede keer slachtoffer

Kijk & Lees: voor de tweede keer slachtoffer

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.