KLM bestaat maandag 7 oktober 100 jaar. Reden voor een groot feest. Maar de luchtvaartmaatschappij wordt geconfronteerd met allerlei nieuwe uitdagingen op weg naar het volgende jubileum.

De klimaatdoelstellingen, de fusie met Air France en de groei van Schiphol zijn zaken waar de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij de komende jaren mee te maken heeft. EenVandaag sprak met drie politici over hun visie op Nederlands blauwe trots in de lucht.

'Pionier op duurzaamheid'

"Luchtvaartmaatschappijen zijn niet uniek, maar KLM wel", zegt de VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. Hij vindt dat het in het landsbelang is dat KLM doorgroeit. Daarom moet de luchtvaartmaatschappij met zorg worden behandeld, in plaats van de KLM weg te jagen naar het buitenland. "Vliegen zal blijven en het is van belang dat Nederland verbonden blijft met de wereld. Denk aan economische centra als India en China, daar willen we directe verbindingen mee. Tegelijkertijd moet de luchtvaart verduurzamen."

Dijkstra vindt dat KLM zich op dat vlak een ware pionier toont. "Het mooie van KLM is dat het bedrijf altijd op nummer één of twee staat als het om duurzaamheid gaat binnen de luchtvaartsector. KLM innoveert met nieuwe brandstoffen. En dat krijgt navolging binnen het concern."

'Roer niet om'

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is op haar beurt nog niet onder de indruk van de progressie die KLM op het gebied van duurzaamheid boekt. Zij stelt dat KLM hoognodig het roer moet omgooien om tussen de prijsvechters en klimaatdoelstellingen overeind te blijven.

"Ik ben blij dat we een luchtvaartmaatschappij hebben die, in een heel spannend speelveld, er nog is. Wil KLM een toekomst hebben dan zal het zichzelf opnieuw moeten uitvinden. De grenzen zijn namelijk bereikt qua veiligheid, klimaat, stikstof, leefomgeving en de gezondheid van omwonenden."

Inzetten op treinen

Om daaraan het hoofd te bieden, doet de maatschappij er volgens Kröger goed aan om de blik op de grond te richten. Het bedrijf zou moeten stoppen met korte vluchten en op die trajecten treinvervoer organiseren.

"KLM moet niet stug inzetten op meer groei, maar kiezen voor kwaliteit. Als ze als eerste kiezen voor samenwerking met het spoor, kunnen ze in één klap koploper zijn. Dan zijn ze volslagen innovatief en gaat het bedrijf een duurzame, maar dan wel een écht duurzame, toekomst tegemoet."

'Onnederlandse' acties grondpersoneel

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wijst op een andere uitdaging. "Het moet duurzamer en schoner, maar vooral ook socialer", vindt de politicus. Hij doelt op de 'onnederlandse' stakingen van het grondpersoneel van KLM de afgelopen maand.

"KLM doet mee in de concurrentieslag. Daarbij zijn met name de mensen die het zware werk doen - het nachtwerk, de bagageafhandeling en de beveiliging - de dupe. Ze worden zwaar onderbetaald en hebben enorme werkdruk. Als KLM echt weer het Nederlandse topbedrijf wil zijn dat bij ons allemaal een beetje in het hart zit, dan moet het ook een topbedrijf zijn voor de mensen. Dat is het anno nu helaas niet", zegt Van Dijk.

Aandelen KLM

Van Dijk denkt dat de Nederlandse overheid er meer werk van moet maken om KLM op dat vlak te corrigeren. Zeker sinds minister van Financiën Wopke Hoekstra aandelen kocht in het bedrijf.

Lees ook

"Met invloed komt verantwoordelijkheid. Ik denk dat veel Nederlanders blij waren met de actie van Hoekstra om aandelen KLM te kopen. Dat raakt het blauwe bloed, maar dan moeten we ook invloed uitoefenen op het bedrijf zelf en willen we dat het een voorbeeldbedrijf is."

Bekijk hier de tv-reportage over 100 jaar KLM.