De Tweede Kamer treedt niet op tegen PVV-Kamerlid Dion Graus, die jarenlang twijfelachtig aanspraak heeft gemaakt op onkostenvergoedingen.

Het presidium van de Kamer (de voorzitter en ondervoorzitters) heeft besloten de kwestie te negeren, die vorige maand nog veel ophef veroorzaakte onder Kamerleden.

Maandelijks 2000 euro

Uit onderzoek van EenVandaag en De Volkskrant kwam vorige maand naar voren dat Graus al jaren onterecht gebruikmaakt van een verblijfskostenregeling. Graus zegt in Heerlen te wonen, maar het blijkt dat hij op zijn officiële adres verblijft. Dit zou de PVV'er maandelijks 2000 euro opleveren.

Lees ook

Na berichtgeving over het onderzoek hebben verschillende Tweede Kamerleden zich kritisch uitgelaten over de kwestie. SP-leider Lilian Marijnissen kondigde aan via het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, maatregelen te nemen.

Kamer kan niks doen

Nu blijkt dat zij niet zullen optreden. Een woordvoerder van de Tweede Kamer meldt EenVandaag in een schriftelijke reactie dat het presidium géén reden ziet het onderwerp te agenderen en dat het niet aan de orde is geweest in het presidium, 'omdat deze kwestie aan de heer Graus is'.

Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA), ook voorzitter van het presidium, onderstreept met haar reactie dat ze (vooralsnog) geen bevoegdheden heeft om op te treden tegen Graus. "De heer Graus heeft aangegeven dat hij in het zuiden woont. Als dat formeel zo is, kun je daar als Kamer niks aan doen. De Kamer heeft op dit moment geen instrumenten om dingen zelf te onderzoeken. Zolang de heer Graus formeel staat ingeschreven waar hij staat ingeschreven, kan hij een beroep doen op zo'n regeling."

Twijfelachtig

De kwestie wordt daarmee aan Graus overgelaten die op basis van door hem aan de Kamer verstrekte informatie aan het criterium voldoet om jaarlijks aanspraak te maken op 24.279 euro aan verblijfskosten.

Theo Hiddema van Forum voor Democratie ontving ook zo'n vergoeding. Hij woont in Amsterdam en niet in Maastricht, de woonplaats op basis waarvan de hoogte van het bedrag is bepaald. Hiddema heeft verklaard dat de vergoeding onbedoeld en ongewenst is geweest en kondigde aan het terug te willen betalen. Hij maakte het geld over aan de Poezenboot in Amsterdam. Graus heeft tot op heden volgehouden dat er niets dubieus is geweest aan de vergoeding die hij heeft ontvangen. "Ik doe niets wat niet mag", zo zei van de PVV'er.

Gerommel en gesjoemel

Kamervoorzitter Arib geeft wel aan aanstaande maandag, wanneer de Tweede Kamer over haar eigen begroting spreekt, integriteitsregels onderwerp van discussie te maken. Arib: "Dan gaat het niet over personen, maar over de vraag hoe we daar mee omgaan."

Tijdens dat debat zal de SP met een eigen oplossing voor het probleem komen. "We gaan als SP voorstellen dat we helemaal afscheid nemen van de vergoeding. Dan zijn we in de toekomst van dat gerommel en gesjoemel af", zegt SP-leider Marijnissen.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff laat weten verbaasd te zijn dat het door Graus zelf gevraagde onderzoek naar de zaak er (nog) niet is gekomen. Dat is voor hem op dit moment echter geen reden om zelf om een onderzoek te vragen. "We zullen nu in de fractie, en ik denk ook in andere fracties, gaan kijken hoe we dit hele probleem het beste kunnen adresseren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.