Oudere mensen die klaar zijn met hun leven moeten de mogelijkheid krijgen om hun leven te beëindigen. Dit staat in een voorstel voor de Tweede Kamer, opgesteld door minister Schippers van Volksgezondheid en minister Van der Steur van Justitie. 

Mensen op leeftijd met een weloverwogen wens om te sterven krijgen, met assistentie van een hulpverlener, een dodelijk middel toegediend om het leven te beëindigen. Het middel mag niet door familie worden toegediend. Een hulpverlener en een deskundige moeten de afweging maken of de beslissing om te sterven niet wordt genomen in een opwelling, zo staat in het plan.

Bij ondragelijk lijden, vaak veroorzaakt door een ziekte, is het plegen van euthanasie al mogelijk. Het onderscheid met het voorstel dat nu naar de Tweede Kamer is gestuurd, is dat het hier gaat om mensen die niet lijden aan een ziekte, maar aan het leven zelf.

Voor dit voorstel hoeft geen nieuwe wet opgesteld te worden. De huidige euthanasiewet kan worden aangepast, mocht dit plan aangenomen worden door de Eerste en Tweede Kamer. In de Tweede Kamer is inmiddels een meerderheid die achter het voorstel staat.

Uit een onderzoek dat EenVandaag eerder dit jaar hield, blijkt dat ook onder het Opiniepanel een meerderheid voorstander is. Tweederde (65%) vindt dat hulp bij zelfdoding in principe mag als iemand 'levensmoe’ is, een kwart (24%) vindt van niet. Aan dat onderzoek deden 33.318 leden van het Opiniepanel mee.

In EenVandaag een gesprek met Albert Heringa. Hij hielp zijn moeder in 2008 een einde aan haar leven te maken, ondanks dat hij wist dat hulp bij zelfdoding strafbaar is. Ze was niet ziek, maar wilde niet meer verder leven. Heringa is uiteindelijk vervolgd, maar kreeg geen straf opgelegd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.