Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een kinderdagverblijf niet-ingeënte kinderen moet kunnen weigeren. Het kabinet gaat onderzoeken of dat kan. Op dit moment is een toelatingseis voor kinderopvang niet verboden, maar als een crèche vraagt om een inentingsbewijs, kan de opvang van discriminatie worden beschuldigd.

Het plan komt van de drie grootste regeringspartijen VVD, CDA en D66, gesteund door de SP en de PvdA. Reden is dat steeds minder mensen hun kinderen laten inenten. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt daarover: “Ik kan er met mijn pet niet bij dat ouders weigeren hun kind de beschermende prik te gunnen. Ik snap heel goed dat een kinderopvang tegen ouders wil kunnen zeggen: ‘uw kind is welkom als u het vaccin niet weigert.” 

Staatssecretaris stelt onderzoek in

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken stelt een onderzoek in naar de mogelijkheden voor verplichte vaccinaties bij kinderopvangcentra. De VVD-bewindspersoon reageert hiermee op het nieuws dat een Kamermeerderheid wil dat kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. "Het is een heel complex onderwerp, dus onderzoek is gerechtvaardigd", aldus de staatssecretaris.

Dijkhoff zelf wil ook onderzoeken of het een optie is om het verplichten van vaccinaties als voorwaarde te gebruiken voor toegang tot kinderopvang of naschoolse opvang, maar het gaat wel tegen zijn natuur in. “Zeker voor mijn partij is het lastig. Want wij houden niet van verplichtingen”, zegt de VVD’er. Ik vind het dus eigenlijk te bizar voor woorden dat ik moet nadenken over overheidsmaatregelenMaar goed, het is zover gekomen.” 

KIJK & LEES OOK: 

De vaccinatiegraad voor mazelen ligt momenteel onder de veilige grens van 95%. Om die weer boven de veilige marge te halen, wil Dijkhoff de mensen ook intensief gaan voorlichten. Als alle maatregelen niet werken, wil Dijkhoff misschien pleiten voor een vaccinatieplicht. Dat gaat voor D66 en de VVD vooralsnog te ver. 

Veiligheid voor kinderen belangrijk

Van Ark zegt zich goed voor te kunnen stellen dat ouders zich zorgen maken, zeker omdat de vaccinatiegraad naar beneden gaat. "Veiligheid voor kinderen is heel belangrijk. En veilig betekent ook dat je kind geen risico’s loopt”, zo zegt de VVD’er.

Of kinderopvangcentra in de toekomst daadwerkelijk kinderen kunnen weigeren die niet ingeënt zijn is nog maar de vraag. Van Ark: "Dit onderwerp moet goed bekeken worden. Ik begrijp vooral de zorgen, maar ik zie ook dat er veel haken en ogen aan het voorstel zitten."

KIJK & LEES OOK: 

Korten op kinderbijslag